Struners met de bus naar Strandheem

0
140

LUTJEGAST/OPENDE – Tweeënhalf kilometer opwarmen en dan met de bus naar Strandheem: zo ziet het begin van de Abel Tasman Struuntocht dit jaar eruit. De lopers worden met honderd bussen naar de plas gebracht, vanwaar een route via Boerakker en Grootegast terugleidt naar Lutjegast.

De route werd vrijdagmiddag onder grote belangstelling gepresenteerd in het vernieuwde dorpshuis van Lutjegast. Volgens Lolke van der Veen is het gebruik van de bus noodzakelijk om de lopers een nog groter deel van de omgeving te laten zien. “In het verleden hadden we routes van 25 en 40 kilometer, die laatste is nu geschrapt omdat we van de Struners hoorden dat ze zo snel moesten lopen, dat ze onderweg weinig zagen.”
Opvallend aan de nieuwe route is dat de lopers vrijwel alleen door de natuur gaan en weinig van de dorpen zien. “We willen mensen kennis laten maken met plekken waar ze anders misschien nooit zouden komen.” Zo komen de deelnemers langs een ‘leedaanzeggerspad’ bij Kornhorn. Dit pad, dat recht door de weilanden gaat, werd vroeger gebruikt om het slechte nieuws te brengen bij de boeren. “We zijn blij dat dit soort paden in eren hersteld worden,” aldus Van der Veen.
Om iedereen in Strandheem te krijgen is een groot logistiek plan ontwikkeld. Voorzitter Piet Miedema: “Verdeeld over 100 bussen worden de mensen naar Strandheem gebracht. De bussen vertrekken vanaf Eibersburen, via de Friese grens komen ze in Opende terecht.” Om in de bus te komen krijgen alle lopers een bandje met daarop een barcode. Met deze barcode kunnen ze ook starten en onderweg activiteiten doen.
Wanneer het gebruik van de bus goed bevalt, kan het ook zomaar zijn dat deze in de toekomst vaker wordt ingezet. “Wat we over vier jaar gaan doen weet ik nog niet, maar waarschijnlijk maakt Grootegast dan wel onderdeel uit van de nieuwe gemeente Westerkwartier. Het lijkt ons mooi om de route dan door alle vier gemeenten te laten lopen. Daarmee kunnen we bruggen slaan.”