‘We noemen de markt niet voor niets ‘Zomerdagmarkt met méér’’

0
511
Grijpskerk - zomerdagmarkt met meer

Met markt wil De Wierde mensen over de drempel helpen

GRIJPSKERK – Vier mensen die ontzettend veel betekenen voor Zonnehuis De Wierde en de aanleunwoningen van De Wierde, krijgen een belangrijke rol tijdens de Zomerdagmarkt met méér die op 17 juni aanstaande plaats gaat vinden. Zo is Piet Alserda op deze dag de dagburgemeester en mag hij, getooid in een prachtige burgemeestersjas, alle gasten verwelkomen en verrassen met lootjes voor de verloting. Geertje Kuiper, Rogchert Kootstra, bewoners van de aanleun, en Tiny van der Veen, facilitair medewerker hebben een andere rol toebedeeld gekregen. Zij vormen de jury van de kunstwerkenwedstrijd voor de basisscholen. ‘Dit zijn vier mensen die altijd enorm veel doen voor De Wierde, maar die eigenlijk nooit op de voorgrond staan. Maar kijk eens naar wat zij allemaal betekenen. Meneer Kootstra is bijvoorbeeld enorm betrokken bij het sjoelen, mevrouw Kuiper is actief bij allerlei activiteiten en ook Tiny doet naast haar werk ook nog eens vrijwilligerswerk bij De Wierde. Wij wilden bij de Zomerdagmarkt met méér dat zij ook eens in de spotlights staan’, vertelt Mieneke Alting, één van de activiteitenbegeleidsters die deze Zomerdagmarkt met méér organiseert. ‘Bovendien willen we een markt waar iedereen zich welkom voelt, zowel bewoners van De Wierde als bewoners van Grijpskerk. Hoe zouden we dat nou beter kunnen doen dan door de mensen die het dichtst betrokken zijn bij De Wierde voor de markt in te zetten?’ vult Geesje Akkerman, ook activiteitenbegeleidster, haar aan.
Met de Zomerdagmarkt met méér wil De Wierde niet alleen een leuke dag organiseren voor haar bewoners, maar wil De Wierde ook de Grijpskerkers uitnodigen om eens een kijkje te nemen in De Wierde. Alting en Akkerman spreken van een ‘zorggemeenschap’, een gemeenschap waarin iedereen een rol speelt binnen de zorg van oudere mensen. ‘De Wierde staat midden in Grijpskerk. Maar, net zoals in andere plaatsen, lijkt het wel eens alsof de drempel in dergelijke huizen voor mensen die er geen familieleden hebben, enorm hoog is. Die drempel willen we wegnemen’, aldus Alting. De Zomerdagmarkt met méér is een goede manier om eens kennis te maken met De Wierde, vinden zij. ‘De markt is meer dan alleen maar een aantal kraampjes, we organiseren allerlei activiteiten op deze dag’. Eén van deze activiteiten is de kunstwerkwedstrijd die in samenwerking met de scholen De Borgstee en De Triangel op poten is gezet. ‘Alle klassen maken gezamenlijk een kunstwerk met het thema ‘zomer’. Per school is er voor twee klassen een prijs; voor hen gaat onze kok een lekkere prijs bereiden’, vertelt Akkerman. ‘Op 16 juni worden de kunstwerken hier gebracht, waarna de jury, bestaande uit Tiny, Rogchert en Geertje deze gaan beoordelen. Tijdens de markt komt namens De Borgstee de leerlingenraad en namens De Triangel de kinderraad langs om de uitslag in ontvangst te nemen.’ Met deze wedstrijd hopen de organisatoren ook de ouders van de kinderen te bewegen om later op de dag met hun kinderen naar De Wierde te gaan om de kunstwerken te bekijken. ‘De scholen reageerden direct heel enthousiast op dit idee. We zijn heel benieuwd waar de kinderen mee gaan komen’, aldus Akkerman.
Een andere activiteit tijdens de Zomerdagmarkt met méér is de aardappelschilwedstrijd. ’s Ochtends om 10.30 gaat deze wedstrijd van start. Deelnemers wordt gevraagd om verkleed mee te doen aan deze wedstrijd. Met de wedstrijd is ‘de Gouden Aardappel’ te winnen, evenals boodschappenpakketten met dinerbonnen. Een deskundige jury zal de schillen en de deelnemers beoordelen. Meedoen kan door een vrijwillige bijdrage te betalen ten bate van de bewoners van De Wierde. Opgave kan via receptie.wierde@zonnehuisgroepnoord.nl.
Ook ondernemers in Grijpskerk worden tijdens de Zomerdagmarkt met méér betrokken bij De Wierde. ‘We hebben een ondernemerswand in de hal staan, waarop ondernemers hun bedrijf kunnen presenteren. Zo laten we zien wat Grijpskerk wel niet te bieden heeft’, aldus Alting.
Naast de aardappelschilwedstrijd, de gratis verloting met behulp van de dagburgemeester, de kunstwerkenwedstrijd en natuurlijk de kraampjes is er nog veel meer te beleven op de markt: ‘Er is muziek, theater van de theaterclub uit Visvliet, er worden koekjes gebakken en verkocht, kinderen kunnen geschminkt worden, er is een workshop sieraden maken van fietsbanden en het project ‘Haak je aan’ van de schildergroep van Hilly Holtrop gaat van start. ‘Wie wel eens eerder bij een zomermarkt van de Wierde is geweest zal denken dat het misschien hetzelfde is als voorgaande keren. Dit keer is het echter veel uitgebreider. Het is niet voor niets dat we het de Zomerdagmarkt met méér noemen’, aldus Alting.
De Zomerdagmarkt met méér is op woensdag 17 juni en duurt van 10.30 tot 16.00 uur.