‘Al kan er maar één kind mee gered worden’

0
179
Noordhorn - Hermien Bosgraaf VRIJSTAAND

Hermien loopt marathon in Zuid-Afrika

NOORDHORN – In de kerk – de Stadskerk in Groningen – werd door de oprichter van A21 verteld over het goede doel. Het raakte Hermien Bosgraaf uit Noordhorn zodanig, dat zij direct getriggerd werd om zich voor deze organisatie in te gaan zetten. De manier waarop zij dat kon doen sprak haar ook aan. Het lopen van een marathon in Zuid-Afrika in februari 2016. De reis naar Zuid-Afrika betaalt Hermien zelf. De 10.000,- die zij in wil zamelen komt volledig ten goede van The A21 Campaign. ‘Er zijn naar schatting meer dan 27 miljoen mensen die leven onder dwangarbeid en seksuele uitbuiting. The A21 Campaign zet zich in om dit te voorkomen, mensen bewust te maken van de problematiek, ze beschermen slachtoffers, zorgen voor nazorg en opvang en begeleiden mensen terug naar het ‘gewone leven’ en houden zich bezig met het vervolgen van mensenhandelaren. Ik zet mij voor deze campagne in omdat het iedereen zou kunnen overkomen. Ik heb een dochter van zestien. Veel van de slachtoffers zijn vaak nog veel jonger’, vertelt Hermien. ‘Al kan er maar één kind gered worden, dan is het het nog waard’.
Het lopen van de Muskathlon in Zuid-Afrika, een hele marathon, doet Hermien met nog zo’n vijftig deelnemers. Met deze marathon zamelen zij geld in voor drie goede doelen. ‘Ik heb gekozen voor A21, omdat dat een nog niet zo bekende organisatie is.’ Het hardlopen ziet Hermien helemaal zitten. ‘Ik loop al enkele jaren hard. Ik ben echter wel een loper voor afstanden van zo’n vijftien kilometer. Ik heb nu echter een doel voor ogen, dus daar kan je naartoe gaan trainen. Voor de tijd wil ik hier in Nederland een aantal halve marathons hebben gelopen.’ Hermien krijgt van veel mensen de vraag waarom die marathon nou juist in Zuid-Afrika gelopen moet worden, en waarom niet in Nederland. ‘Zuid-Afrika is een land waar mensenhandel een groot probleem is. We doen de marathon daar om ook de mensen daar te laten zien dat er mensen zijn die zich om hen bekommeren. Dat vind ik het mooie er aan’.
Hermien heeft verschillende manieren bedacht waarop zij geld gaat inzamelen voor het goede doel. Eén van deze manieren is de flessenbonnenactie in de Poiesz super-
markt in Zuidhorn. ‘Het doel van 10.000,- is een groot doel, maar ik denk niet dat het onrealistisch is. Ik zet me er voor in, ik doe alles wat op m’n pad komt. Maar mocht ik de 10.000 euro niet halen dan zal dat niet voelen als falen. Dit avontuur is niet voor niets op mijn pad gekomen, daar geloof ik in en heb ik ook veel voor gebeden. Ik geloof dat die gebeden verhoord zullen worden’, aldus Hermien. Een andere actie die Hermien op poten zet is een gezellige markt op 26 en 27 juni aanstaande. ‘In Leek heb ik de beschikking gekregen over een leeg winkelpand, waar voorheen Brivic in gevestigd zat. Op vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur zal hier van alles te doen zijn. Op de markt zal heel veel tweedehands kleding verkocht worden. Er worden poffertjes gebakken, er zal thee en koffie zijn met gebak. Mijn zwager zal droge worsten verkopen. Het gaan twee hele leuke dagen worden, waar we hopelijk een hoop geld mee op kunnen halen voor het goede doel’. Hermien heeft al veel kleding gekregen, maar meer kleding is altijd welkom. Ook kledingrekken en kleerhangers zijn voor de markt van harte welkom. Contact kan met Hermien opgenomen worden via de pagina www.muskathlon.nl/nl/deelnemers/632/hermien-bosgraaf.html.