Datum: vrijdag 12 juni 2015

0
197
Lauwersoog Wad een plastic

Lauwersoog Wad een plastic-2 Lauwersoog Wad een plastic-3 Lauwersoog Wad een plastic-4 Lauwersoog Wad een plastic-5 Lauwersoog Wad een plastic-6 Lauwersoog Wad een plastic-7 Lauwersoog Wad een plastic-8 Lauwersoog Wad een plastic-9 Lauwersoog Wad een plastic-10 Lauwersoog Wad een plastic-11 Lauwersoog Wad een plastic-12 Lauwersoog Wad een plastic-13 Lauwersoog Wad een plastic-14 Lauwersoog Wad een plastic-15 Lauwersoog Wad een plastic-16 Lauwersoog Wad een plastic-17 Plaats: Havenkwartier, Lauwersoog
Tijd: 17.00 uur

 

Een feest met een bijzonder tintje. Daar wordt de Ongenode Gast altijd door geprikkeld. De gemeente De Marne heeft samen met verschillende instellingen het festival ‘Wad About Plastic’ opgezet, een festival dat de bezoekers ervan moet doordringen dat het weggooien van plastic afval zowel op land als op zee catastrofale gevolgen heeft voor de natuur die deze wereld rijk is. De Marne zette een campage op waarbij lokale ondernemers samen met natuur- en milieuorganisaties de aandacht vestigden op de vervuiling van het Werelderfgoed Waddengebied.
Het signaal is helder, daar moet je gewoon bij zijn als Ongenode Gast. De route leidt door het oogverblindend mooie De Marne, waar het dorp Zoutkamp bij het passeren ervan er al prachtig bij ligt. Het weer is ook overweldigend mooi, vandaar dat het humeur ook opperbest is.
Eenmaal aangekomen op het Waddenkwartier zijn de eerste gasten voor de officiële opening al gearriveerd. Wethouder Kor Berghuis nipt aan zijn welverdiende biertje, zijn collega Herwil van Gelder netwerkt er rustig op los en Mariëtte de Visser besteedt nog even aandacht aan haar openingsspeech die ze zodadelijk moet houden. Mascha Elzinga is er namens de gemeente De Marne bij de organisatie betrokken en weet te vertellen hoe dit gebeuren tot stand is gekomen. “De vervuiling is eigenlijk overal ter wereld een groot probleem, dus ook in dit gebied”, vertelt ze. “In Nederland kennen we weliswaar een ijverige milieudruk, maar wat er op het land op straat wordt gegooid belandt uiteindelijk toch in de zee. We zijn begonnen met een idee om hier iets mee te doen en daar is dit initiatief uit voortgekomen.”
Met ‘we’ doelt Elzinga ook op kunstenares Maria Koijk, die speciaal voor deze gelegenheid een garnaal van afval heeft gemaakt. Een bijzonder creatief kunstwerk wat symbool staat voor de Waddenzee-vervuiling. Koijk kreeg hierbij overigens de hulp van stagiaire Riëtte Folkers, die haar vandaag voor het laatst blijkt te helpen. Volgens wethouder De Visser belooft het een ‘fantastisch festival te worden’. “Een paar maanden geleden is er begonnen aan deze klus op een bescheiden manier. Kijk ees wat we nu hebben staan!” vertelt ze enthousiast in haar speech. Ze heeft niet helemaal ongelijk. Sterker nog, het is zeer goed toeven ‘op’ Lauwersoog.
Dan komt burgemeester Roel Sluiter van de gemeente Harlingen aan het woord. Hij is tevens bestuurslid van KIMO Nederland en legt schokkende cijfers op tafel. “Uit onderzoek is gebleken dat 95 procent van de magen van onderzochte stormvogels stukjes plastic bevatten. Dat is enorm schokkend”, stelt hij. Sluiter voegt daaraan toe dat het merendeel van deze stormvogels ook nog eens een te grote hoeveelheid plastic in hun maag heeft zitten. Kortom, voldoende redenen tot zorg.
Ook Harm Post, interim-directeur van Haven Lauwersoog en betrokken bij de Noordelijke Havenalliantie spreekt zijn zorg uit. Zo gaat het festival van start met de nadruk op de vervuiling van de zee en het Waddengebied. Na het officiële gedeelte is het tijd voor een hapje en drankje, terwijl er verderop in het weekend voldoende leuke activiteiten staan geprogrammeerd. Het optreden van Janne Schra bijvoorbeeld. De Ongenode Gast is tevreden, gooit zijn papieren kladje keurig in de prullenbak en keert huiswaarts. Dit ‘Wad About Plastic’ smaakt in elk geval naar meer!