Documentaire ‘Afgescheept’ over Zoutkamp tweede op Filmfestival

0
128
ZOUTKAMP - Documentaire tweede prijs

ZOUTKAMP – Afgescheept, de documentaire over garnalenvissers uit Zoutkamp heeft de tweede prijs in de wacht gesleept op het Campusdoc Film Festival in Utrecht. De documentaire is gemaakt door Carlien Bootsma (24) uit Sneek en Nina van Oostrum (23) uit Bergen.  Beide jonge journalisten hebben deelgenomen aan een competitie voor toptalent aan de School voor Journalistiek in Utrecht.
In hun film Afgescheept vertellen ze het verhaal van de kleine garnalenvissers van Zoutkamp. De vissers voelen zich door de overheid en natuurorganisaties ten onrechte verjaagd van hun visgronden.
Meerdere vissers worden in de documentaire geportretteerd. Visser Dirk Sloot (55) van de ZK 17 speelt samen met kleinzoon Thijmen Koster (10) een belangrijke rol. Thijmen wil maar een ding: net als zijn opa garnalenvisser worden.
De vissers proberen de sluiting van de gebieden uit alle macht tegen te gaan. Dat zij het onderling ook niet altijd eens zijn, komt de strijd bepaald niet ten goede.
Een ‘melancholiek portret’ van een gemeenschap die dreigt te verdwijnen, aldus de jury. De Groningse première is op vrijdag 19 juni om 20.00 in de Nieuwe Kerk van Zoutkamp. Kijk voor meer informatie op: www.facebook.com/docuzoutkamp.