Reitdiep krijgt eigen festival

0
127

Vanaf de kade kijken naar bands op pontons

GRONINGEN – De wijk Reitdiep aan de rand van de stad Groningen krijgt haar eigen festival. Een groep van vijf personen werkt eraan om het evenement plaats te laten vinden op 12 en 13 september. Met muziek, activiteiten en het einde van het Grachtenfestijn moet de saamhorigheid in de buurt verder vergoot worden.
Sinds enkele jaren is de wijk Reitdiep één van de trekpleister van Groningen geworden. Met een haven en de karakteristieke gekleurde huisjes zijn de straten een lust voor het oog. Nu de er steeds meer mensen wonen, wordt het ook tijd voor evenementen. Maarten Pruis vertelt: “De wijk is redelijk jong en erg in groei. Nu willen we verbindingen gaan leggen, omdat wij bijvoorbeeld geen wijkcentrum hebben.” Het festival zal zich richten op zowel jongeren als volwassenen. “Het speelt zich allemaal af op de kade, maar het podium willen we in het water plaatsen,” zegt René Lourens. “Vanaf een twintigtal pontons zullen de bands dan te zien zijn.” Welke bands er gaan spelen, weten de mannen nog niet. Daarover moet nog overlegd worden, belangrijk daarbij is de hoeveelheid geld, die in kas is. Daarom is vorige week een crowdfundingcampagne gestart, waarbij mensen zelf geld mogen inleggen. Als tegenprestatie kunnen deelnemers een ijsje, zonnebril of zelfs een professionele bandopname in een studio krijgen. Patrick Wijninga: “Er staan echt hele vette dingen tegenover. We hebben meer dan € 7500 nodig en daar is nu al 34% van binnen.” Mocht het evenement niet doorgaan, dan krijgen alle deelnemers hun geld terug.
Voor Wijninga is dit het tweede grote festival dat hij organiseert. Waar hij zich de afgelopen jaren als jongerenwerker bij SWGZ bezighield met Kanaalpop, gaat hij dat nu doen in zijn ‘eigen wijk’ Reitdiep. “Ik voel mijzelf nu meer betrokken bij Reitdiep dan bij Zuidhorn. Bovendien heb ik er de volle vertrouwen in dat de nieuwe ploeg het goed zal oppakken.” Wie ook geld wil geven voor het evenement kan terecht op www.reitdieppop.nl