Spelweek Niezijl viert veertigste verjaardag

0
153
Niezijl - organisatie spelweek

‘Als de kinderen het leuk hebben, hebben wij het ook leuk’

NIEZIJL – De Spelweek van Niezijl staat weer in de steigers. Net als vorig jaar, en de achtendertig keer daarvoor. Daar is nooit discussie over geweest. Waar de organisatie van de Spelweek vorig jaar werd opgeschrikt door een flinke financiële tegenvaller – de penningmeester bleek een flinke graai in de kas te hebben gedaan waardoor er 23.500 euro weg was – hebben zij er nooit enige twijfel over laten bestaan dat de Spelweek door moest gaan. Koste wat kost. En zo vierden de kinderen vorig jaar groot feest tijdens de 39e Spelweek, en is dat dit jaar weer de bedoeling. ‘Doorkrijgen dat er zoveel geld uit de kas mist is heel vervelend, maar de kinderen hebben er nooit iets van gemerkt. Het eerste wat we zeiden nadat we ontdekten dat dit bedrag miste was: ‘Maar de Spelweek gaat gewoon door’. En zo was het ook’, vertelt Jannie Postma. ‘De Spelweek heeft er niet onder te lijden gehad’.
Dit jaar viert de Spelweek Niezijl haar veertigjarig bestaan. ‘We zijn heel klein begonnen met wat activiteiten voor kinderen. Tegenwoordig is het een feest voor het hele dorp. Een aantal activiteiten worden al tientallen jaren elk jaar georganiseerd. De disco, de playbackshow, de barbecue. Het zijn de vaste waarden tijdens de Spelweek, waar ieder jaar weer genoeg deelname voor te vinden is’, aldus Anneke Rozema. Elk jaar komen tussen de zestig en zeventig kinderen af op de Spelweek. Dit zijn niet alleen maar kinderen uit Niezijl zelf. ‘Kinderen uit Niezijl gaan bijvoorbeeld naar Grijpskerk naar school. Klasgenootjes uit Grijpskerk doen bijvoorbeeld ook mee. Maar ook kleinkinderen van inwoners van Niezijl doen mee’, vertelt Jannie. ‘Maar het grootste deel komt wel uit Niezijl zelf. Ik denk dat bijna alle kinderen van Niezijl meedoen’.
Het thema voor dit jaar is heel toepasselijk ‘Feest’. Dit komt terug in een aantal activiteiten, zoals ‘het Foute Feest’ op de vrijdagavond, een taartbakwedstrijd – waarbij de gebakken taarten opgegeten worden tijdens de koffieochtend voor de ouderen – en is er voor de kinderen op dinsdag Circus Santelli. ‘We hebben jarenlang op dinsdagmiddag een uitje georganiseerd. Dan gingen we met een bus er op uit, om ergens in de regio een leuke middag te hebben. Dit jaar doen we het voor het eerst op dinsdag anders. Circus Santelli is een circus waarbij de kinderen zelf de hoofdrol spelen. ’s Ochtends krijgen zij workshops, zoals ballopen, op een éénwieler fietsen of jongleren. ’s Middags worden de kinderen in prachtige circuskostuums gehesen, waarna zij een heuse circusvoorstelling gaan geven voor ouders en andere belangstellenden. We denken dat dit een prachtig hoogtepunt wordt tijdens de Spelweek. Want hoe vaak maak je dat als kind nou mee dat je zelf een rol mag spelen tijdens een circusvoorstelling?’ vertelt Jelle Zijlstra.
De Spelweek leeft in Niezijl. Misschien wel meer dan ooit. ‘Er zijn mensen die er ieder jaar weer een week vakantie voor opofferen. Zelf doe ik dat al veertig jaar’, lacht Jelle. ‘Er is natuurlijk een commissie die zich bezighoudt met de organisatie, maar daarnaast steken nog zoveel meer mensen de handen uit de mouwen voor en tijdens de Spelweek. De tent moet in één dag staan, en dat lukt altijd. Er is een vaste schilder voor het decor. De één zie je de hele week rondrennen, terwijl de ander thuis bezig is met het pannenkoekenbakken. Diegene zie je niet, maar is even belangrijk’, aldus Jannie. Ook de steun van de sponsors is voor de Spelweek onmisbaar. ‘Het zijn sponsors die niet per sé op de voorgrond hoeven, maar ons zo even wat toeschuiven. Uiteindelijk doen we het allemaal voor de kinderen. De gezelligheid die we er zelf van hebben is mooi meegenomen. Maar het doel is duidelijk: zolang de kinderen het leuk hebben, hebben wij het ook leuk.’ De Spelweek vindt plaats van vrijdag 3 juli tot en met vrijdag 10 juli.