Westerwijs gaat ziekteverzuim aanpakken

0
135

DOEZUM/MARUM – Onderwijsinstelling Westerwijs gaat het hoge ziekteverzuim bij de organisatie terugdringen. De komende jaren moet het ziektepercentage gehalveerd worden van twaalf naar zes procent. Daarna moet vier procent de bovengrens worden. Volgens bestuursvoorzitter Ton van Pelt wordt gekeken naar nieuwe functies, maar zal ook van mensen afscheid worden genomen.
Al jaren kampt de onderwijsinstelling met een hoog ziektepercentage. Waar het landelijk gemiddelde zo rond de zes procent schommelt, lukt het Westerwijs om het dubbele te halen. Geld kost dat de organisatie vanwege een goede verzekering niet, maar toch wil Van Pelt kijken hoe het percentage naar beneden kan. “We hadden allang kunnen zeggen dat sommige mensen eruit moeten, maar we zijn niet één of ander commercieel bedrijf. Als je jarenlang een prima leerkracht hebt en deze krijgt een ernstige ziekte, dan ben je geen prettige werkgever als je zegt dat die persoon mag opdonderden.”
Toch zijn er ook medewerkers al heel lang ziek, zonder dat hier het argument van de ernstige ziekte speelt. “Het blijkt dat wij ziektegevallen uit 2011 en 2012 hebben, dat kan niet en daar gaan we wat aan doen.” Daarom is nu een lijst gemaakt van zieke medewerkers, waarmee naar de toekomst gekeken gaat worden. “Wij vinden niet perse dat mensen altijd terug moeten als ze zo lang uit de running zijn.”
Met de personen die wel kunnen terugkeren wordt gekeken of op andere scholen plaats is. “Soms kan het zijn dat het niet goed gaat door een arbeidsconflict, maar mensen nog wel graag in het onderwijs willen blijven. Als de oorzaak werk gerelateerd is, gaan we kijken of we deze mensen op een andere school kunnen plaatsen.”