Cultuurcentrum De Wâldsang geschikt voor jong én oud

0
235
Buitenpost KC Egbert Reidinga

Schoolproject passend afgesloten

BUITENPOST/SURHUISTERVEEN – Een samenwerkingsvorm waar iedereen van profiteert. Omtrent De Wâldsang  hebben verschillende muziekdocenten zich gevormd tot coöperatie van zelfstandig werkende muziekdocenten, die zich willen inzetten voor de muzikaliteit onder de jeugd, maar ook ouderen. In vier Friese gemeenten krijgen ze voet aan de grond. Hun muzikaal jaar voor basisschooljeugd wordt dan ook afgesloten met een uitvoering op 26 juni in De Flambou in Surhuisterveen.
Cultuurcentrum De Wâldsang  is naar eigen zeggen dan ook een centrum voor muziek en meer. De muziekdocenten zijn op pakweg zeventig scholen in de vier gemeenten Achtkarspelen, Tytjerkstradeel, Dantumadeel en Kollumerland achtief. Maar niet alleen het basisonderwijs kan rekenen  op de ondersteuning van De Wâldsang, ook jongeren en ouderen maken gebruik van de muzikale diensten die de culturele instelling biedt. “We bieden muzieklessen aan, zowel het reguliere vrije tijdsaanbod als de activiteiten op de basisschool”, aldus Egbert Reidinga. “Op de basisschool richten we ons op de Algemene Muzikale Vorming. We hebben altijd wel kinderen gehad op het gebied van vrijetijdsonderwijs, er zit weer groei in, maar de politiek heeft ons ook de opdracht gegeven meer met het basisonderwijs te doen. Dat doen we nu, met veel succes.”
Wat heet, want De Wâldsang is zoals gezegd op bijna zeventig scholen actief in de vier Oost-Friese gemeenten. Buiten deze uren op de school zelf kunnen kinderen altijd terecht bij de aangesloten muziekdocenten. De Wâldsang houdt rekening met recente ontwikkelingen op muzikaal gebied, kijkt altijd hoe het kinderen en jongeren kan blijven trekken en houdt met haar onderwijsaanbod ook de ouderen geboeid. “Kinderen kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de kennismakingslessen voor een instrument als gitaar, maar ze kunnen daarna bijvoorbeeld voor jaren lessen blijven volgen. Ook is het mogelijk om een knipkaart van tien lessen te nemen als ze eerst willen proeven aan het volgen van muzieklessen.”
Muziek is look en volgens de website muziekmaaktslim.nl zorgt muziek ook nog voor slimheid. Geen wonder dat Cultuurcentrum De Wâldsang ook aanbod doet voor leerlingen op de basisschool. In losse workshops, korte en langdurige cursussen gaan zij in allerlei werkvormen aan de slag met muziek. Zaken als samenspel, naar elkaar luisteren en samenwerken komen daarbij goed aan bod. Aan het einde van het schooljaar komt er ook een einde aan het cursusjaar voor veel kinderen en op vrijdag 26 juni sluit De Wâldsang dit cursusjaar af met een spetterend concert door basisschoolkinderen. Iemand die daar weer wat over kan vertellen is Andries Renema. De muziekdocent is coördinator van het lesgeven van muziek op basisscholen en weet wat bezoekers kunnen verwachten op de 26e. “We hebben een aantal leerlingen geselecteerd die deze avond het geleerde ten gehore zullen brengen”, legt hij uit. “Het is een kleine presentatie, een dwarsdoorsnede van wat de leerlingen bij De Wâldsang allemaal leren. Om nou van zeventig scholen alle leerlingen en leraren te ontvangen, dat is teveel van het goede, vandaar dat we deze keuze hebben gemaakt. Ook is het onmogelijk om al die mensen te huisvesten op de locatie waar we spelen.”
Het slotconcert door basisschoolkinderen vindt namelijk plaats in De Flambou in Surhuisterveen. Op vrijdag 26 juni staan presentaties op het programma van cursussen Algemene Muzikale Vorming, Frysk Leer Orkest, het koperproject en Kidpop. Iedereen is welkom om te komen kijken, de entree is dan ook gratis. De avond begint om 19.30 uur en meer informatie over De Wâldsang is te vinden op www.cultuurcentrumdewaldsang.nl.