Datum: vrijdag 19 juni 2015

0
300
Zuidhorn zipyourlips

Zuidhorn zipyourlips-2 Zuidhorn zipyourlips-3 Zuidhorn zipyourlips-4 Plaats: Brilweg 21a, Zuidhorn
Tijd: 08.30 uur

 

Een bijzondere dag, want de Ongenode Gast mag niet alleen naar het Gomarus College in Zuidhorn, bovenal is hij jarig. Voor de derde keer wordt hij vijfentwintig, want het getal dertig is bepaald geen reden om feest te vieren. Jong als de Ongenode Gast is, is hij op het Gomarus College in Zuidhorn aan het goede adres. De middelbare school staat in het teken van dynamiek, want de leerlingen van de school hebben zich de afgelopen vierentwintig uur bezig gehouden met de actie ‘Zip your lip’. Dat houdt in dat er een etmaal niet gegeten wordt, zodat er geld in wordt gezameld voor het goede doel.
Ruim zeventien leerlingen van havo drie blijven dan ook de nacht op de school slapen om het doel van hun actie kracht bij te zetten. Maar voordat de slaappret begint, is het tijd voor workshops, terwijl alle klassen hebben meegedaan om geld in te zamelen. Klas vier is echter op excursie, dus had alleen havo drie de eer om de uitdaging van slapen zonder eten aan te gaan. Het zijn de leerlingen Rob de Vries, Marco Niemeijer, Marko Moes, Job Bijlsma, Jenneke Blaauw, Marjet Snip, Esther Kruiger, Esra Hiemstra, Wietske Polman, Marloes Huizing, Nynke Schilstra, Hanna Hiemstra, Kristina Gjaltema, Sarah Wieringa, Marthi ter Veer, Marlies Renkema en Lisanne Wielhouwer. En dat gebeurt allemaal onder begeleiding van de docenten Hugo van Essen, Philip Roorda, Aukje Bouwkamp en  Klazien de Ruiter, die ’s avonds tot negen uur is gebleven. Zorgcoördinator Greetje te Velde legt uit wat er ook alweer stond te gebeuren in het schoolgebouw. “Een keer per twee jaar organiseren we een actie voor een goed doel”, vertelt ze. “De ene keer doen we dat voor een lokaal goed doel als De Paradij, de andere keer kiezen we voor een doel dat ver weg is. Zo hebben we al eens geld ingezameld voor de bouw van een school in Afrika. Ook zijn we betrokken bij een straathuis in Minsk. Dit jaar is de actie Zip your Lip. Het team van World Vision heeft een superenthousiast verhaal gehouden, waardoor de leerlingen ook enthousiast werden om geld in te zamelen.”
Dat kan wel gezegd worden, want de school met 210 leerlingen heeft maar liefst 6387,92 euro ingezameld. Bijna 6400 euro dus, ruim dertig euro per leerling. Een behoorlijk gemiddelde. En de leerlingen die mochten overnachten? Die hebben het als een feest ervaren, zo blijkt wanneer de Ongenode Gast op vrijdagochtend arriveert aan de Brilweg. Iets later dan half negen, een jarige job heeft nou eenmaal aan sociale verplichtingen als bellen en whatsapp te voldoen, maar hij wordt hartelijk ontvangen op de school. Het enthousiasme spat er nog vanaf, wanneer Marlies Renkema en Lisanne Wielhouwer hun verhaal doen. “We hadden er vooraf vet veel zin in!”, begint Marlies. “We hebben van alles gedaan om bezig te blijven. Gehockeyd, feest gevierd met keiharde muziek, gegamed, verstoppertje in de school gespeeld. Het was echt gaaf!” Iets wat Lisanne zeker kan beamen, al ging zij wat eerder op bed dan haar vriendin Marlies. “ Het was wel zwaar, op een gegeven moment werd ik wel misselijk omdat we zo lang niks gingen eten. En op het laatst ging de klok zóóó langzaam, niet normaal. Je denkt constant aan eten…”
Op vrijdagmorgen half negen, vlak voordat de Ongenode Gast arriveert, mogen de achttien leerlingen weer een hapje eten. Dat gebeurt door een grotendeels gesponsord ontbijt. De zeventien jongens en meiden hebben het echter niet al te zwaar. Rond het middaguur is hun lesdag afgelopen. Dan mogen ze naar huis. “Eerst douchen”, lacht Marlies. “En misschien nog even bijslapen, want ik heb maar een half uur geslapen ofzo.”
Het is ze gegund, want wanneer je ruim 6400 euro ophaalt voor het goede doel, mag je op vrijdagmiddag wel even lekker luieren op de bank. De Ongenode Gast is onder de indruk van zoveel inzet en keert tevreden huiswaarts. Op naar een lekker gebakje!