Definitief groenlicht voor Wielerronde Noordhorn

0
1740
Noordhorn Presco Wielermeerdaagse

Noordhorn Presco Wielermeerdaagse-2 NOORDHORN – Het is bijna romantiek. Een persbijeenkomst in de Noordhornse molen ’Fortuna’. De miniconferentie wordt geleidt  door de welbekende Theo Jurriëns, voorzitter van de stichting Wielermeerdaagse Noordenveld/Westerkwartier.
Hij komt direct maar met een nieuwtje, de journalistieke opkomst was nog nooit zo hoog. Maar liefst zeven mensen zitten op houten stoeltjes in een wat duistere ruimte en laten zich bijpraten over wat er gaat komen op wielergebied in het Westerkwartier en Noordenveld. Secretaris Digna Heemstra en penningmeester Bert Pierik flankeren de natuurwetenschapper.
Het andere nieuws is dat het dit jaar geen zes- maar een vijfdaagse is. Daartegenover staat dat er wel wedstrijden voor vrouwen verreden worden en dat is voor het eerst. “Er valt een dag weg, maar we willen wel een zo breed mogelijk aanbod presenteren om het zo leuk en aantrekkelijk mogelijk maken. Vandaar dat er is gekozen om ook drie wedstrijden voor vrouwen in te plannen. Een lang gekoesterde wens van veel dames en we zijn er hartstikke blij mee,’legt Jurriëns uit. De wedstrijden tellen mee voor de landelijke clubcompetitie. De dameswedstrijden worden verreden in Peize en Nieuw Roden. En op 3 juli komen de mannen naar Noordhorn. Het is ze gelukt.
Ze hebben het definitief voor elkaar. Mart Menger en Jasper Been. Toch weer wielrennen in Noordhorn.  De molen in Noordhorn is de perfecte locatie voor de persbijeenkomst. Op een steenworp afstand van de plek die komende vrijdag 3 juli als finish zal dienen. Dat de negende editie er zou komen was al duidelijk maar de laatste eindjes aan elkaar knopen blijkt soms lastig. En groen licht is er pas als ook werkelijk alles is geregeld. En dat is het geval. Een vergunning, kosten en voldoende sponsoren wat natuurlijk nauw samenhangt met de kosten. Maar er is veel meer te regelen. Wat te denken van verkeersregelaars, vrijwilligers voor het opbouwen van het parcours, EHBO, de molen moet open voor de inschrijving en er zijn dranghekken nodig, een plek voor de renners om zich om te kleden en parkeergelegenheid moet worden gecreëerd. . Zomaar een kleine opsomming van dingen die allemaal georganiseerd moeten worden. Het is de heren Been en Menger gelukt en de jongelingen verdienen een groot compliment.
De ronde is zoals gezegd onderdeel van de Wielermeerdaagse Noordenveld/Westerkwartier, waarvan de finale op een dag later in De Wilp wordt verreden. Dat was vorig jaar een groot spektakel mede door een dramatische valpartij van klassementsleider Johan Knol, 100 meter voor de finish waardoor hij zijn zege in rook zag opgaan.  Het molendorp vult de leeggekomen plek in die door Hoogkerk is achter gelaten. Daar was een gebrek aan vrijwilligers de belangrijkste reden om af te haken.
Om 16:00 begint de Dikke Banden Race, om 17:30 starten de amateurs hun criterium en om 19:45 uur gaan de grote mannen los en rijden het rondje om de kerk nog wat vaker, de af te rijden afstand bedraagt 80 kilometer. Een van de deelnemers is Pim Cazemier uit Den Horn. Hij liet weten voor niets minder dan een dagzege of het klassement te gaan. En belofte maakt schuld.