Gemeenteraad zet MFA twee weken in de ijskast

0
137

GROOTEGAST – De gemeenteraad van Grootegast heeft een besluit over de financiering van het MFA in Grootegast een halve maand voor zich uitgeschoven. De raadsleden hebben nog teveel vragen over de financiering van de plannen, daarnaast leeft de vraag hoe groot het draagvlak voor het gebouw nog is nu vrijwel alle deelnemers afgehaakt zijn. Wethouder De Wagt (PvdA) verdedigde het plan niet, hij komt later met antwoorden.
Volgens de ChristenUnie had het gebouw er al moeten staan. “Sommige plannen lopen te lang, waardoor mensen afhaken,” stelde Kees Apoll (CU).
“Wij raden Woudklank af om in het gebouw van Penta Primair te blijven. Kunnen zij bijvoorbeeld altijd gebruik blijven maken van dat gebouw?” Toch had de partij zelf grote vraagtekens over de planvorming. “Hoe continu en duurzaam zijn de bedragen in de exploitatiebegroting? Zijn er bedragen genoemd waarvan gedacht wordt dat ze binnenkomen of is het een wens? Wij willen het allemaal beter onderzoeken. Als er een gebouw komt, moet die er ook blijven.”
Voor Van Werven (VVD) speelt naast de financiering vooral het draagvlak. “Er was naast de muziek- en voetbalverenigingen sprake van een jeugdsoos en een toneelvereniging. Vrijwel alle partijen zijn inmiddels afgehaakt, alleen FC Grootegast en Oranje zijn nog over. Van de muziekschool is het maar de vraag wat zij doen na de herindeling.” Het raadslid wil zwart op wit dat de exploitatie de komende jaren betaald kan worden. “Het gebouw is een compromis van een compromis. Wie wordt er nu nog blij van?”
Wat GroenLinks zich afvraagt, is of het optuigen van een nieuw gebouw niet ten koste gaat van andere openbare gebouwen in de gemeente. “Nu is het nog zo dat er verschillende kleine gebouwen gebruikt worden voor het geven van de muzieklessen. Als de muziekschool straks in dat ene gebouw gaat, bestaat dan niet de kans dat al die gebouwtjes in de gemeente in financiële problemen komen?”
Volgens raadslid Jan Wessels mag het nieuwe gebouw zeker niet ten koste gaan van de huidige gebouwen.
Blij met het plan is het CDA nu nog wel. Zij staat achter de plannen, maar vraagt zich wel af hoeveel werk door vrijwilligers gedaan kan worden. “Misschien is er met zelfredzaamheid nog veel te verdienen,” stelde Siebrand Douma. De raadsleden van alle partijen zouden graag zien dat net als in Opende en Lutjegast een deel van het werk door vrijwilligers gedaan wordt. Steun was er ook van de PvdA. Op 30 juni neemt de gemeenteraad een besluit over de plannen.