Jubilarissen Epilepsiefonds in het zonnetje gezet

0
215
Oldekerk epilepsiefonds

OLDEKERK – Het was even geleden, maar de jubilarissen van het Epilepsiefonds in de gemeente Grootegast hebben hun ‘moment of fame’ te pakken. En terecht, want de inzet van de vrijwilligers van het fonds is overweldigend te noemen. De een collecteert al vijf jaar, de ander houdt het al vijfentwintig jaar vol. Afgelopen vrijdag werden ze bedankt voor bewezen diensten.
Het krantenartikel dat op tafel lag sprak boekdelen. In mei 2005 werd er vermoedelijk voor het laatst aandacht besteed aan de jubilarissen van het Epilepsiefonds. Collectecoördinator Boukje Agema vond het nodig tijd worden dat de jubilerende collectanten weer eens in het zonnetje werden gezet. Ze trommelde De Streekkrant op, die getuige was van een mooie ochtend in Oldekerk. Bij binnenkomst werden de pakweg twintig aanwezigen, overwegend vrouw, ontvangen met koffie en gebak. Daarop sprak landelijk coördinator Eddy Vulperhorst mooie woorden over de inzet van de vrijwilligers.
Het Epilepsiefonds, bij velen beter bekend als ‘De macht van het kleine’, is vergeleken bij de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding een relatief klein fonds. Echter, de inzet voor het fonds is belangrijk. Vulperhorst sprak in zijn woord over de vele verschillende vormen van epilepsie. Bij de één is de impact klein, bij de ander veel groter. Vulperhorst maakte mee dat een meid met een epilepsieaanval een minuut of acht stevig ging wandelen. Of hij zag dat een jongen in een aanval trachtte een boom uit de grond te tillen. Gevolg: armen die door de boomschors open lagen en een verfomfaaid t-shirt. Met andere woorden, wanneer je met eigen ogen getuige bent van een epileptische aanval kan de impact groot zijn.
Daarom is de inzet van de vele vrijwilligers belangrijk, zo betoogde Vulperhorst. Coördinator Agema zette de verschillende jubilarissen in het zonnetje. Zo waren Marten Helmus, Aaltje van der Meer, Anneke Folkerts en Mattie Hoogsteen tien jaar collectant. Dini Winter, Tineke Hazelhoff en Fonny Hummel lopen al vijftien jaar met de collectebus, terwijl Aafke Helmus, Trijntje Bonnema, Foekje Hummel, Anke Pel en Tet Klamer ruim twintig jaar met de bus bij de deuren langsgaan. Er is echter altijd baas boven baas, want Wimmy Elzinga en Boukje Agema zelf lopen al een kwart eeuw met de collectebus. Allen kregen ze een mooi aandenken en voor velen was een bos bloemen en een mooie pen ook een mooi cadeau. Buiten was het zowaar even droog, zodat de hele groep, inclusief de niet-jubilerende collectanten, op de gevoelige plaat kon worden vastgelegd. Thea Wijkstra en Berta Been zijn vijf jaar of langer collectant, maar konden niet aanwezig zijn, evenals de jubilarissen Ria Pot (twintig jaar) en Brecht Sinnema (vijfentwintig jaar). De afwezigen krijgen hun aandenken op een later moment overhandigd.