Jubileum betekent gelijk het einde voor Tennisbond Het Noorden

0
174
Zuidhorn Rita Roete

Bond stopt na honderd jaar

ZUIDHORN – Verschillende aangesloten verenigingen vieren aanstaand weekend het honderdjarig bestaan van Tennisbond Het Noorden. Bij gebrek aan een landelijke bond heeft deze van oorsprong uit Noordhorn afkomstige bond belangrijk werk verricht voor de tennissport in het Westerkwartier. De afgelopen jaren is de invloed van de tennisbond afgenomen, vandaar dat het jubileumfeest tegelijkertijd het begin van de ontmanteling is.
In 1915 werd Tennisbond Het Noorden opgericht. Het waren logischerwijs andere tijden. De maatschappelijke kloven waren in verenigingsverband beter zichtbaar, tennis was nog een elitesport. “Er was niks, op het grond van de boer werd er tennis gespeeld”, vertelt Rina Roede. Zij heeft namens tennisvereniging TIOLO uit Zuidhorn zitting genomen in een commissie die het jubileumfeest gaat optuigen. Samen met Geeske Tuinstra (tv Oldehove), Folkert van der Kooi (De Mepsche, Niekerk), Hilbert Geerling (tv Aduard) en Henk Koot, voorzitter van Tennisbond het Noorden zorgt zij ervoor dat het programma van het jubileumfeest goed in elkaar zit. Roede vertelt dat de rol van Tennisbond het Noorden vooral bij de oudere generatie nog leeft. “Negen clubs uit de omgeving zijn erbij aangesloten en daar is een competitie uit ontstaan. In het verleden speelde de landelijke bond KNLTB daar nog geen rol in, toen is Tennisbond het Noorden heel belangrijk geweest voor het tennis in het Westerkwartier.” Ook ondersteunde de regionale tennisbond de aangesloten verenigingen bij het opzetten van toernooien door middel van een financiële bijdrage. De laatste jaren nam de invloed van de KNLTB toe en leek Tennisbond het Noorden overbodig te worden. Die ontwikkeling zorgt ervoor dat deze regionale tennisbond uit Noordhorn na het jubileumfeest wordt opgeheven. Ruim honderd jaar historie gaat dan ter ziele. “Het leeft niet meer bij de clubs”, legt Roede. “Vroeger leefde het heel erg. Tennisbond Het Noorden was echt een stimulans voor het tennis hier. Het zijn goede voorlopers geweest.”
Een meter leverworst
Die goede rol wordt op zaterdag 27 juni en zondag 28 juni gevierd. Op de zaterdag gebeurt dat met een gemengd toernooi voor alle aangesloten verenigingen. Er zijn negen verenigingen aangesloten bij Tennisbond Het Noorden. De tennisverenigingen Oldehove, Streep (Ezinge), Hoogkerk, De Mepsche (Niekerk), Aduard, De Noord (Grootegast), West End (Grijpskerk), Nienoord (Leek) en TIOL (Zuidhorn) zijn lid van de regionale bond, slechts vijf van de genoemde verenigingen geven acte de presence. Het geeft volgens Roede aan dat de binding met deze bond minder is geworden. Deze eerste dag wordt afgesloten met een hapje en drankje. Om de band met het verleden zichtbaar te laten zijn worden een aantal tradities van stal gehaald. “Vroeger speelden ze op toernooien bijvoorbeeld om leverworsten van een meter lang, dat gaan we ook nu weer doen”, lacht Roede. “We hebben een slager benaderd die een leverworst van een meter wil leveren. Ook zullen tennistrainers een demonstratiewedstrijd dubbelspel spelen. Dat gebeurt met oude houten rackets en de traditionele witte kleding. Maar die houten rackets worden maar even gebruikt hoor, daar valt namelijk niet echt mee te slaan…”
De geschiedenis wordt heel even herleefd. Gastheer is tennisvereniging TIOL in Zuidhorn. Op zondag 28 juni vindt er een jeugdtoernooi plaats. Om 18.00 uur wordt deze dag én het toernooi afgesloten met de prijsuitreiking.