Veteranendag Niekerk gericht op erkenning en verwerking

0
75
Niekerk Veteranendag

Niekerk Veteranendag-2 Niekerk Veteranendag-3 Niekerk Veteranendag-4 Niekerk Veteranendag-5 Niekerk Veteranendag-6 Niekerk Veteranendag-7 Niekerk Veteranendag-8 Niekerk Veteranendag-9 Niekerk Veteranendag-10 Niekerk Veteranendag-11 Niekerk Veteranendag-12 Niekerk Veteranendag-13 NIEKERK – Voor de achtste keer organiseerden de vier Westerkwartier-gemeenten Marum, Grootegast, Leek en Zuidhorn de Veteranendag. Ruim 85 belangstellenden meldden zich afgelopen zaterdag in dorpshuis De Rotonde van Niekerk, waar de vier gemeenten vertegenwoordigd waren met hun burgemeesters.
Jan Helder, voorzitter van het Veteranencomité Westerkwartier, sprak van een mooie dag. “Deze mensen vinden het heel belangrijk om met elkaar te praten, met elkaar in contact te zijn”, benadrukte hij het belang van de dag. De Veteranendag in Niekerk trok vooral veteranen van de naoorlogse strijd, de militairen die in Nieuw-Guinea, Indonesië en Korea werden uitgezonden. “Voor de Indië-gangers is het onderlinge contact heel belangrijk. Deze groep is al heel oud, maar velen die kunnen zijn er wel. Er waren wel een aantal veteranen van de uitzending naar Libanon of Srebrenica, maar het merendeel waren Indië-gangers.”
Bij de reünie was er een spreker van herinneringscentrum Westerbork en er was eveneens een militair voertuig te bewonderen. “Het is voor de veteranen erkenning en verwerking”, weet Helder. “Erkenning voor hun uitzending naar Indonesië. Toen de militairen destijds terugkeerden vanuit Indië naar Nederland moesten ze zich maar zien te redden. Tegenwoordig krijgen ze een herinneringsmedaille van de minister. Dat steekt nog bij sommigen. Vandaar dat die erkenning zo belangrijk is. En die krijgen ze op de Veteranendag.”