‘Strunen met dei’ staat er op

0
295
Opende Abel Tasman Lied

OPENDE – Een debuut kan maar beter goed zijn en goed was het, afgelopen woensdag in Opende. In de studio van Folkert-Hans Tolsma werd voor het eerst een nummer opgenomen en dat was het echte struun-lied ‘Strunen met dei’ van Piet Buist en Geert Zijlstra.
De heren besloten het nummer wat meer ‘body’ te geven voor de opname. Waar het live gespeeld door Piet en Geert begeleid door hun gitaren al lekker klinkt, klonk het in de studio nog een stukje gelikter. Toegevoegd waren Winsumer Ivar Blomsma op de bass en drummer Ruud Noordhof uit Grootegast. Twee jonge heren die zomaar eens een nieuwe versie van Piet en Geert konden zijn. Uiteraard kenden ze de Struuntocht, maar lopen dat werd de jongeheren wat te gortig. “Echte muzikanten houden niet van sport”, vertelde Ruud. Tja, voor de muzikant draait nou eenmaal alles om muziek net als deze woensdag in Opende.
Folkert-Hans toonde zich een tevreden man. “Nou moet het echt gebeuren”, lachte hij. De studio zal hij gaan benutten voor opnames, maar ook als oefenruimte voor bandjes en om les te geven. “Ik ben nou eenmaal constant bezig met de muziek.” Hij heeft ook nog plannen om het naastgelegen gebouw, de oude oefenruimte van Crescendo, volledig op te knappen. “Dan wordt dat straks ook onderdeel van deze studio. Dat kan dan onder andere dienen als een kantine waar men even rustig een kop koffie en een broodje kan doen.” Zelf speelde Folkert-Hans ook mee bij de opnames. Hij speelde saxofoon en trompet.
Voor Piet en Geert was het zoeken naar een balans om het nummer gelikter te maken, maar er wel voor te waken dat het niet te mechanisch zou worden. “Op deze manier kun je het nummer echt uitbreiden en er meer diepte aan geven”, vertelt Geert, “maar het moet wel zo naturel mogelijk blijven.” Piet vult aan: “Een opname moet gewoon goed zijn; de foutjes moeten eruit. Maar we willen natuurlijk niet dat het teveel afwijkt van hoe we optreden.” ‘Strunen met dij’ klonk in elk geval net zo aanstekelijk als live. De heren namen ook nog het nummer ‘Bloaren op de voeten’ op. “Dat is een beetje de afterparty; een langzamer nummer voor op het Blarenbal.”, verduidelijkte Geert. “Strunen met dei is echt up tempo, daar moet je op kunnen lopen.” Wie het hoort, zal beamen dat dit geen moeite is. “Mensen moeten naderhand geen last van blaren hebben, maar in bed nog altijd dit nummer liggen te neuriën”, lacht Piet die zelf overigens alweer in training is voor de Struuntocht.
Folkert-Hans had deze dag hulp voor het technische deel van de opnames van Dream Project Studios in Ee. Lieuwe Ferwerda en Cor van der Sluis bemanden de knoppen en toonden zich blij verrast over de nummers. “Toen Folkert-Hans zei dat we Groningse nummers zouden opnemen, dacht ik wel even: wat zal dit worden’, lacht Lieuwe. “Maar vooral ‘Strunen met dei’ is behoorlijk catchy. Wij hebben het maar een paar keer gehoord, maar kunnen het al meezingen. Dan ben je een heel eind op de goede weg.” Klaar is de opname nog niet na de dag in de studio. “We zijn nog zeker twee dagen bezig na de opnames”, aldus Lieuwe, voor wie de opnames met zijn studio dagelijkse kost zijn.
Als de nummers klaar zijn, zullen in elk geval online te vinden zijn.