Verzamelaar van bierdoppen organiseert kroonkurkenruilbeurs

0
238
Noordhorn - kroonkurken ruilbeurs edzo paap

ZUIDHORN/NOORDHORN – Het is een wereldje op zich; de wereld van verzamelaars. Een leek zal de fascinatie niet altijd begrijpen. Doet het misschien zelfs af als gekkenwerk. Voor Edzo Paap uit Zuidhorn is het echter een belangrijke invulling van zijn leven, al heeft hij zichzelf wel beperkingen opgelegd. Edzo is een fervent verzamelaar van bierdoppen. Inmiddels heeft hij een collectie van meer dan achtduizend bierdoppen, en het einde is nog lang niet in zicht. Op zaterdag 4 juli organiseert hij in Atelier Pepales in Noordhorn een ruilbeurs voor kroonkurkverzamelaars. Op deze ruilbeurs komen verscheidene mensen langs om te ruilen. Onder hen ook Duitsers, een Belg en Fransen.
De verzameling van Edzo begon met één dopje dat hij in Thailand op de grond vond. ‘Mijn zus spaarde olifantjes. Tijdens een vakantie zag ik een bierdopje op de grond liggen met daarop een afbeelding van een olifant. Die stopte ik in mijn broekzak. Vervolgens viel mij op dat er nog veel meer verschillende afbeeldingen op bierdoppen stonden. Eenmaal thuis bedacht ik dat het leuk was om voortaan van elke reis bierdoppen mee naar huis te nemen. Toen mijn dochter echter een verzameling op de kop tikte, kreeg ik bierdoppen in het bezit van landen waar ik nog naartoe moest. Toen begon het verzamelen al voordat we op reis zouden gaan’, vertelt Edzo.
Via de veilingsite waarop de dochter van Edzo de verzameling bierdoppen kocht kwam Edzo in contact met andere verzamelaars. Zo ontdekte hij dat er een heel netwerk van bierdoppenverzamelaars wereldwijd is. ‘Het is een heel leuk wereldje. Dankzij de verzameling kennen we nu mensen uit Litouwen, Italië, noem maar op. Het is een hele vriendelijke wereld. Afgunst is er niet. We verzamelen ook wel voor elkaar.’ Er zijn verzamelaars die letterlijk álle bierdoppen willen hebben. Eén van de verzamelaars in Edzo’s kennissenkring heeft inmiddels een collectie van 82.000 verschillende bierdoppen. ‘Dat gaat mij zelf echter wat te ver. Daar heb ik simpelweg de ruimte niet voor. Ik hou voor mezelf een aantal thema’s aan. Daarnaast verzamel ik van ieder land zeven doppen. Op die manier hou ik het voor mezelf beperkt’, vertelt Edzo.
Voor zijn landenverzameling heeft Edzo inmiddels bijna genoeg doppen. ‘Van sommige landen is het echter heel moeilijk om bierdoppen te krijgen. Turkmenistan bijvoorbeeld. Van de Bahamas moet ik ook nog één. Van sommige andere landen zijn er maar drie verschillende doppen. Dan kom ik ook niet aan zeven stuks. Er is echter maar één land ter wereld zonder eigen brouwerij, en dat is Bangladesh. Daar zal ik dus nooit een bierdop van in mijn collectie hebben’. Naast de zeven doppen per land verzamelt Edzo van ieder land één coladorpje, verzamelt hij alle Radler-bierdoppen of bierdoppen die ook maar iets met fietsen te maken hebben. Omdat hij zingt bij een shantykoor heeft hij ook een verzameling doppen met het maritieme thema – piraten, ankers, zeilschepen, kapiteinen, noem maar op – en sinds twee jaar is Edzo bezig met het verzamelen van een hele dierentuin. ‘Dat gaat op alfabet. Het begint met apen en adelaars, gevolgd door beren, buizerds, cavia’s en ga zo maar door.’
Edzo’s hobby kost hem veel tijd – zo’n twee tot drie dagen in de week is hij bezig met zijn hobby – maar het levert hem ook een hoop genoegdoening en bijzondere vriendschappen op. Wat zijn vrouw van zijn hobby vindt? ‘Zij heeft gelukkig ook het verzamelaarsbloed stromen. Zij verzamelt objecten met rode rozen en spullen met slakken. We begrijpen beide de lol van het verzamelen en gaan dan ook wel samen naar ruilbeurzen’.
De kroonkurkenruilbeurs vindt plaats op 4 juli van 10.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis. Voor koffie, thee, soep en broodjes wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De ruilbeurs vindt plaats in Atelier Pepales aan de Moeshorn 10 in Noordhorn.