Piet’s Big City – week 30 – ‘15

0
236

De Der Aa kerk zit stampvol. Het is de dag van de uitvaart van Koos Huizenga. Op het naambordje van zijn woning staat geschreven: J.C. Huizenga, oudheden en rariteiten. De kastelein, kunstenaar, zanger en presentator stierf op 72-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Groningen. Koos Huizenga bestierde  De Vlaamsche Reus, De Wolthoorn. De Blauwe Engel en sociëteit De Sleutel. De Big City heeft met zijn dood een icoon verloren. Buiten de kerk komt Rie Weever op me af. Komt dit vanavond op tv? Ik ga niet naar binnen hoor. Als u Koos heeft gekend is daar anders niets op tegen. Ik zie fotograaf Harry Cock van De Volkskrant die mij voor de zoveelste keer vraagt naar mijn e-mailadres omdat hij nog foto’s van me heeft. Zuchtend schrijf ik het op een servetje. Er zijn sandwiches en champagne en ik praat met Loes, die 40 jaar geleden al bij Koos in het café kwam. In haar studententijd was dat. Maar eigenlijk kende ik Koos helemaal niet. Daarom wil ik ook niet voorin de kerk zitten. Achter een pilaar is alleen nog plek. Organist Sjoerd Ruisch is eerder al door Koos zelf gevraagd of hij op zijn begrafenis wilde spelen. Een hele eer vindt Sjoerd terecht. Ik condoleer vriendin Ton van Vliet en dochter Dorus. De laatste herkent mij onmiddellijk als de vader van Maddi. Dorus was lang geleden klasgenootje en vriendinnetje  van mijn oudste dochter, vandaar. Jammer dat Koos zijn Fiat 500 niet kan zien met die rouwvlaggetjes aan beide kanten zegt Ton tegen mij. Nu ik het toch over auto’s heb, Koos was een liefhebber van het merk Citroën. Daarom is helemaal uit Den Haag een Citroën DS Break gearriveerd. In de volksmond wordt deze Citroën ook wel Snoek genoemd en de stationwagen is ingericht als rouwauto. Na de dienst wordt Koos langs zijn favoriete plekjes in de stad gereden met als eindbestemming het crematorium. Dit fraaie exemplaar is eigendom van Johan van der Meer die mij trots vertelt dat de DS nog over een originele remknobbel beschikt in plaats van een rempedaal. Ik ontwaar verder schilderes en goede vriendin van Koos Olga Wiese, kunstkenner Cees Hofsteenge, architect Jurjen van der Meer en buiten nog een dame met ouderwetse watergolven in het haar. Goh zegt ze, ik dacht dat het al afgelopen was. Nee, ik blijf mooi buiten. Zo goed heb ik Koos nou ook weer niet gekend. Vroeger ging ik altijd op zondagmiddag naar De Sleutel weet u. Daar presenteerde Koos voor Radio Noord het programma Muziek Melange. Mijndochter is ook nog eens gast bij hem geweest. Zij zong toen in een koor. Later is Hanneke Kappen Koos opgevolgd. Bij het weggaan praat ik nog kort met Hossein Nafisinia. Mijn achternaam betekent heel kostbaar vertrouwt Hossein mij toe. Heel kostbaar was ook Koos Huizenga voor Groningen. De massale opkomst vandaag in De Der Aa Kerk bewijst dat vele Stadjers dit met mij eens zijn. Bedankt Koos.