Roel Breet

0
2396
Roel Breet

Genomineerde NTR Radioprijs

“Samen met studiegenoot Ivar Lingen ben ik genomineerd voor de NTR Radioprijs. We hebben met z’n tweeën een item gemaakt over Schiermonnikoog en de eventuele gasboringen rondom het eiland. Het item duurt acht minuten, maar dat is peanuts vergeleken met andere genomineerden die een item van dertig minuten hebben gemaakt.

Ons item heet ‘Onrust op Schier’ en daarin komen de inwoners van Schiermonnikoog aan het woord die zich zorgen maken over de proefboringen naar gas. Een iemand die zich al jaren tegen deze plannen verzet is Aafke Taekema. Zij is een echte eilander en heeft veel brieven naar de Raad van State geschreven. Ook burgemeester John Stellinga spreekt in het item zijn zorgen uit die hij al langere tijd heeft. Verder komt de boswachter aan het woord die zich vanuit zijn functie zorgen maakt over de natuur. Tijdens het maken van de documentaire ben ik heel erg onder de indruk geraakt van de inwoners die heel erg meeleven. Zo is in een stukje audio te horen hoe Aafke Taekema helemaal flipt tegen de mensen van Gaz de France, het bedrijf dat de proefboringen naar gas wil uitvoeren. Het was een bijeenkomst in het buurthuis en ze wilde op een ludieke manier actievoeren, maar ging helemaal tekeer. Dat was een heel zwaar en ongemakkelijk moment.

Ik geef onszelf zeker een kans om de NTR Radioprijs, een prijs voor jongeren die bezighouden met radiojournalistiek, te winnen. We zijn zelf heel tevreden over het product, hebben het journalistieke proces naar onze volledige tevredenheid afgehandeld. Wat betreft de publieksprijs staan we bovenaan door de meeste likes te hebben op Facebook. Verder is er een juryprijs, dat moeten we afwachten.

Mijn eerste ervaringen als oud-Doezumer op de radio deed ik op bij Radio Westerkwartier. Namens de jongerenraad zat ik toen in de uitzending en dat maakte als veertienjarige wel indruk volgens mij. Toen ik MBO Journalistiek en Fotografie in Drachten ging studeren ben ik volledig gegrepen door het radiovak. Het is een prachtig vak waar ik me voorlopig wel op blijf richten. Momenteel loop ik stage bij BNN/VARA en maak ik dus kans op deze mooie prijs. Prachtig toch?”