Gijs Heijbroek

0
1538
image

Voorzitter Tuinclub Zuidhorn

“Sinds een jaar of twee ben ik voorzitter van Tuinclub Zuidhorn. Dat is eigenlijk toevallig tot stand gekomen. Ik had er wel van gehoord maar was geen lid omdat ik druk was met andere zaken. Op een gegeven moment las ik in een tuinblad dat ze een voorzitter nodig hadden. Ik heb daarop de oude voorzitter gebeld en die heeft me uitgelegd wat de bedoeling was. Omdat ik in het verleden vaker in besturen heb gezeten en het me leuk leek heb ik ja gezegd.

De Tuinclub Zuidhorn heeft leden die zich bezighouden met siertuinen en niet met moestuinen. We bezoeken elkaars tuinen en organiseren leuke uitstapjes. Het gaat niet alleen om de tuinen, er komt ook gezelligheid bij kijken. We organiseren tripjes en excursies waarbij we bijvoorbeeld gezellig met elkaar koffie drinken en gebak eten. Tijdens zo’n tripje bezoeken we een tuin. De vorige excursies gingen we bijvoorbeeld naar een bijzondere tuinder in Baflo, maar ook bij een bijzondere tuinder in Warffum. Met 65 leden mogen we overigens niet klagen, dat is behoorlijk voor een dorp als Zuidhorn.

De stijl die onze leden hanteren voor het inrichten van hun eigen tuin is erg verschillend. Onze leden hebben over het algemeen niet de onderhoudsvrije tuinen, maar hebben echt bewerkelijke tuinen waar ze veel tijd in investeren. Ikzelf heb ook een mooie, volle tuin, waar veel fruitbomen staan. Een olijfboom bijvoorbeeld. De reacties van mensen op mijn tuin wisselen. Zo vindt mijn buurvrouw ‘m niet heel mooi, maar over het algemeen ontvang ik wel positieve reacties. Aan de zuidkant van de tuin heb ik bijvoorbeeld drie jaar geleden een druivenstruik geplaatst en ik denk dat de struik dit jaar 150 trossen fruit oplevert. Daar ben ik erg trots op.

Het is trouwens niet zo dat je een grote tuin moet hebben om lid te kunnen worden. Ook mensen met een tuin ter grootte van een postzegel mogen zich aansluiten. Je moet het leuk vinden, om te leren over tuinen en gezellig op excursie te gaan. Het is namelijk ook educatief. Zo gaan we 8 augustus op excursie naar de tuin van Brian Kabbes in Suameer. Hij is een bekende man in de tuinwereld en dat wordt ook ongetwijfeld een interessante en leuke dag. Wilt u eens weten wat we zoal doen? U kunt mij voor informatie vragen via 0594 – 697 481 of g.heijbroek@kpnplanet.nl.”