Annette Wiersema

0
222
Zuidhorn vmh Annette Wiersema

ZUIDHORN – “Eigenlijk ben ik niet de voorzitter van Basketbalvereniging Dunk. Dat is Roelof Datema. Maar we hebben afgesproken dat ik de pr voor de club doe, omdat ik ook veel dingen aanzwengel binnen de vereniging. Zo heeft hij tijd voor de echte ‘voorzitterstaken’. We hebben op dit moment zo’n 60 leden en zeven verschillende teams. Een under 10-team, ‘u10’ noemen we dat -we zijn een Amerikaanse sport hè?- een u12- en een u14team, twee u16-teams, een u18- en een recreantenteam. Een seniorenteam hebben we jammer genoeg niet. En dat is ook meteen het probleem dat we hebben. Bij basketbal heb je veel vrijwilligers nodig. Zo moeten er bij iedere wedstrijd verplicht twee scheidsrechters, twee tafelaars (iemand die de score en tijd bijhoudt) en een coach aanwezig zijn. Tafelen valt nog wel snel te leren. Maar scheidsrechter is een heel ander vak. Normaal gesproken haal je scheidsrechters uit de senioren. Maar omdat we die niet hebben lukt dat niet. Je kunt er namelijk niet zomaar iemand neerzetten met een beetje verstand van de sport. Basketbal is heel technisch. Je moet als scheidsrechter heel goed op de hoogte zijn van de vele regeltjes. Daarom doen we voortdurend een groot beroep op ons u18-team. Op dit moment hebben we nog een u18-team, maar dat valt uiteindelijk uit elkaar omdat veel jongens en meiden naar de stad trekken na de middelbare school. Dat heb je met een forenzendorp als Zuidhorn hè? Zeventig procent van de inwoners reist dagelijks op en neer naar de stad. Komend seizoen hebben we een extra u16-team. Daar zijn we ontzettend blij mee. Zo hopen we straks het u18-team in stand te kunnen houden. Alle teams spelen competitie, met uitzondering van het recreantenteam. En dat doen we best heel aardig. Het u18-team is vorig jaar kampioen geworden in de tweede klasse. En het u12-team in hun eigen klasse. Het u10-team speelt peanutbasketbal tijdens toernooien omdat er voor deze groep nog geen officiële competitie is. Dan speel je drie tegen drie. Echt, zo ontzettend leuk! Heel laagdrempelig en kinderen hoeven niet per se lid te zijn van de bond. Misschien even leuk om te vermelden: we kunnen nog wel wat enthousiaste jongens en meiden gebruiken. We hebben een heel leuke vereniging met een fijne sfeer. Enne… scheidsrechters met ervaring zijn natuurlijk ook van harte welkom bij BV Dunk!”