Maria’s Mooie Mensen week 34 “15

0
147

Heeft u wel eens ge-jeu-de-bouled? Vast wel, op de camping in Frankrijk, jeu-de-boulesland bij uitstek. Even lekker een balletje gooien, een kind kan de was doen en sterker nog: veel kinderen doen gezellig mee. Zelf heb ik er totaal geen talent voor, zoals dat met alle balsporten en eigenlijk überhaupt sport is, maar ook ik heb wel eens een balletje gegooid. Beroerd ging dat en de illusie dat dat ooit van beroerd naar matig en misschien wel acceptabel zal gaan, heb ik totaal niet. Toch schijn ik het dan bij het verkeerde eind te hebben. Afgelopen week schoof ik aan bij misschien wel de meest bevlogen jeu-de-bouler van het Westerkwartier. Mijn vraag of je eigenlijk wel beter kon worden in jeu-de-boules werd direct getorpedeerd. Uiteraard: ‘oefening baart kunst’ kwam het cliché direct op tafel, waarna er haastig een krantenartikel tevoorschijn werd getoverd. ‘Jeu de boules moet Olympisch worden’. Ja, meneer durft wel in te zetten. Ik zit aan de koffie in Oldehove met uitzicht op de prachtige banen, op een plekje op het schoolplein wat zo in het zonnetje totaal niet onder doet voor een dorpsplein in Frankrijk. Die dorpspleinen overigens, daar speelt meneer inmiddels alweer een aardig potje mee. Waar hij het eerder wijselijk bij toekijken hield, wordt hij na vijf jaar jeu-de-boulen in Oldehove wel gevraagd mee te spelen door de oude knarretjes aldaar. Alsof zijn reputatie hem al vooruit snelt. Het spelletje is, zo laat hij fanatiek weten, goed voor lijf en leden. Spierkracht moet ingezet worden om de bal met, let wel, gestrekte arm te gooien. Wie de techniek goed wil beheersen moet beschikken over de discipline om wekelijks te trainen, een goed concentratievermogen om ook precies op de juiste plek te mikken en een goed geheugen om alle spelregels goed te hanteren. Zo weet ik nu dat wie niet speelt, ook niks op de baan te zoeken heeft en wie dat wel doet, zoals meneer in zijn fanatisme om een geschil over punten in het voordeel van zijn club te beslechten, kan rekenen op diskwalificatie. Om nieuwe leden te werven voor zijn geliefde sport gaat hij voorzichtig te werk. Maar zodra een aspirant eenmaal een stap binnen het hek heeft gezet dan worden de eerste beginselen van de sport in rap tempo bijgebracht. Wie komt om alleen maar dat balletje te gooien, díe is aan de Schoolstraat in Oldehove aan het verkeerde adres. Maar gelukkig: ‘als iemand er niet veel van bakt, is dat niet aan ons hem dat te vertellen, maar juist diegene zo te stimuleren om beter te worden’. Een laatste wijsheid kan zo op een tegeltje aan de wand in de kantine hangen: ‘recreatief wil niet zeggen dat je niet fanatiek speelt’. Overigens is het in die kantine goed toeven en gelukkig dát doen deze jeu-de-boulesfanaten even fanatiek als dat potje balletjes gooien. Zoekt u nog eens naar een leuke middag waarbij het lijf in werking komt, het koppie geen rust krijgt en er een betere derde helft dan in menig voetbalkantine volgt? Kom dan vooral jeu-de-boulen in Oldehove.