“Mooie stimulans voor toerisme Middag-Humsterland”

0
155
Saaksum Kade

Werkzaamheden aan nieuwe kade Saaksum

SAAKSUM – In Saaksum wordt momenteel gewerkt aan de aanleg van een nieuwe kade. Een langgekoesterde wens van het dorp gaat hier mee in vervulling. Ook de gemeente toont zich in haar nopjes met deze boost voor het toerisme.

Dorpsbewoner Meta van den Briel woont naast de kade. Zij spreekt ook over een jarenlange wens van het dorp. “Het zag er ook niet meer uit”, vertelt ze. “Niemand wist nog dat het een oud haventje was.” Waar de gemeente het benodigde budget niet kon vinden, bood een project van Landschapsbeheer Groningen opeens uitkomst. “Zij startten met het project Wierden Ezinge en Saaksum met als doel het toerisme van de wierden positief te stimuleren. De wensen van het dorp werden geïnventariseerd en daaruit kwam onder andere de aanpak van de kade naar voren.” Eerder werd ook al het dorpshuis aangepakt. “De parkeermogelijkheden waren echt te krap als er grote groepen van het dorpshuis gebruikt maakten. Je zag dan dat de auto’s door het hele dorp heen geparkeerd werden en dat werkte niet meer. Daarnaast is er een mooiere uitstraling aan de terraskant gecreëerd.”

De kade wordt nu weer een aanwinst voor het dorp. “Inmiddels zijn de kadewanden al deels weggehaald. Het was echt een gat”, vertelt Van den Briel, “zeker wel twee meter boven waterniveau en dan een rechte bak naar beneden. Die afstand wordt nu kleiner en met een trappetje kan men naar beneden. Ik hoorde afgelopen week al een aantal vissers die spraken van een mooi plekje en ik kan me voorstellen dat je er ook met een kano mooi het water op kan. Verder hopen we vooral dat het een plekje is waar toeristen even lekker rust nemen.” Als naaste bewoner is ze erg content met de werkzaamheden. “Als je nu er geld is niks doet, dan verloedert het, gooi je het dicht en wordt het parkeerterrein.”

Zeker niet iets wat de gemeente Zuidhorn voor ogen heeft. Ook wethouder Fred Stol toont zich in zijn nopjes. Hij nam vorige week even een kijkje bij de werkzaamheden en spreekt over een “mooie stimulans voor het toerisme in het Middag-Humsterland”. Nadrukkelijk benoemt hij dat het project eigenlijk onder de portefeuille openbare ruimte van collega Henk Bakker valt. “Maar die is nog met vakantie, dus neem ik waar. Het is de bedoeling dat de kade wat luxer wordt, waar toeristen bijvoorbeeld even lekker kunnen zitten en rusten. Het is mooi dat het gelukt is dankzij het project van Landschapsbeheer hier geld voor te vinden. De kade kan weer veertig jaar vooruit”, concludeert hij tevreden. En met zelf toerisme in zijn portefeuille is hij blij met de stimulans voor deze tak van sport. “Het is hier een toeristisch aantrekkelijk plekje; Saaksum mag sowieso een hotspot worden genoemd. Tot op heden wordt dat alleen nog niet optimaal benut. We merken dat er steeds meer mensen verblijven in het Middag-Humsterland en het is alleen maar mooi dat te stimuleren.”