Nico Boele

0
240
Nico Boele 2013

In Beeld

Spanning en sensatie op het Blote Voetenpad in Opende vorige week. Alhoewel: “het is allemaal heel spannend gemaakt”, lacht Nico Boele (Staatsbosbeheer), “maar het valt allemaal wel wat mee.” Woensdag kwam er een jongen vast te zitten in veengebied en moest daar met behulp van ambulance en brandweer uit worden gehaald. Wat er precies is gebeurd? “Dit is gebeurd op het nieuwe traject wat we vorig jaar hebben aangelegd”, vertelt Boele. “De jongen is daar van het bruggetje van ongeveer anderhalve meter hoogte gesprongen en in het veen terecht gekomen, náást de route. En ja, als je in een veenput springt, dan ga je er tot je middel in. Tegenwoordig hebben we allemaal een mobieltje, 112 was zo gebeld en voor je het weet staan ambulance en brandweer paraat.” Eigenlijk een storm in een glas water, welke de jongen in kwestie met een zere enkel moest bekopen. Met de veiligheid van het Blote Voetenpad is niks mis. “Het is zelfs het eerste incident in de twaalf jaar dat we open zijn. Zeker op dit soort dagen dat er toch wel honderden mensen het pad bezoeken, wordt de route twee keer per dag gecontroleerd. We weten precies waar eventuele risico’s zitten, hebben dat goed in beeld en houden dat nauwgezet in de gaten.” De uitdagingen die het pad biedt, horen er ook een beetje bij. “Ik vind het prachtig dat mensen constant met zichzelf in gesprek zijn en overleggen: ‘durf ik dit. Kijk het is geen wandeling over Trimunt waar het hoog en droog en bijna saai is, zou ik zeggen. Maar goed, dit soort activiteiten, dat mensen de route verlaten, tja, daar vragen we ook niet om.”