Ouderen in Oldehove hoeven niet achter de geraniums

0
298
Oldehove Jeu de Boules

Humsterland Gooiers gaan uitbreiden

OLDEHOVE – Het is een bekend gegeven: wie ouder wordt, heeft vaak wat minder om handen en dan wachten daar die welbekende geraniums om achter te gaan zitten. Niet in Oldehove. Het dorp heeft veel te bieden voor haar wat oudere inwoners, waarvan de jeu-de-boules vereniging de Humsterland Gooiers een prachtig voorbeeld is. Het is een vereniging die bloeit en zelfs met dank aan de gemeente, SWgZ en het dorp binnenkort kan uitbreiden met een vierde baan.

Wie denkt dat jeu-de-boules slechts simpel een balletje gooien is, heeft het mis. Voorzitter van de vereniging Luit Zuidersma en bestuurslid Ton van Calmthout maken direct duidelijk dat het een sport is waarvoor men moet oefenen en waar regels gelden. “Ja, dat het recreatief is, wil nog niet zeggen dat het niet fanatiek gaat”, lacht de ook aanwezig buurtwerker Harrie Rook. De Humsterland Gooiers bestaan dit jaar precies 25 jaar; een jubileumjaar en wanneer beter dan dit jaar om een grote wens in vervulling te laten gaan?

De vierde baan, die hoogstwaarschijnlijk in oktober of november klaar zal zijn, stond al een poosje op het wensenlijstje van de vereniging. Met 21 leden is het bij tijden behelpen op de drie banen die op de prachtige locatie voor de Jan Biermaschool liggen. “We spelen twee tegen twee, elk met drie ballen, maar als echt iedereen er is, zijn we genoodzaakt met zes mensen op één baan te spelen, met elk maar twee ballen”, vertelt Van Calmthout. Eén keer in de week zijn de leden op de baan te vinden. Ze spelen dan fanatiek tegen elkaar. “Dat eerste uur is echt voor sport, maar van drie tot vier is het tijd voor een bakje koffie”, vertelt Zuidersma. “Een soort van derde helft”, lacht Rook.

De sport verdient volgens het drietal best wel wat aandacht. “Het fijne van deze sport is dat je het van vrij jong tot je gezond blijft, kan spelen”, steekt Van Calmthout van wal. “Het is niet gewoon een balletje gooien en ja, oefening baart kunst. Je moet over een bijzonder goed concentratievermogen beschikken. Vooral voor ouderen is een zeer gezonde sport. Je bent in beweging, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.” “Het is goed voor het coördinatievermogen en voor de spierkracht”, vult Rook aan. “Bovendien veroorzaakt deze sport geen blessures en heb je nooit met verwondingen te maken.”

De leden van de Humsterland Gooiers zijn allemaal vijftig plus, maar dit is een bewuste keuze. “Jonger heeft geen zin. Dan krijg je met gezinnen en dat werkt niet. Het is wel de bedoeling dat je gaat trainen”, aldus Van Calmthout. “Bovendien is de leeftijd geen probleem. Ons oudste lid die ons helaas dit jaar is ontvallen, was al dik in de negentig. Maar het mooie met deze sport is: het heeft ook een sociale kant. Zo hadden we ook een dame die zeer slechtziend was. Toch probeerden we met zijn allen ervoor te zorgen dat ze zolang mogelijk mee kon doen.” De heren spreken van techniek en spelregels, uitdagend is het dus zeker, één keer in de week hier midden in Oldehove.

De Humsterland Gooiers doen ook nog eens mee aan een competitie die door het hele Westerkwartier gaat. “Zo leer je ook nog eens mensen uit de andere dorpen kennen.” Ze spelen tegen de andere dorpen waaronder Grijpskerk en Kommerzijl van april tot en met augustus.

De laatste jaren bloeit de vereniging en daardoor ontstond de wens een vierde baan aan te leggen. Rook hielp het bestuur op weg met de verwezenlijking. “We zijn bij elkaar gaan zitten om te bespreken: wat willen we nou eigenlijk en nog beter: wat willen jullie nou eigenlijk? De club heeft verder zelf het initiatief genomen, als buurtwerker probeer ik de verbinder te zijn en het coachende gedeelte voor mijn rekening te nemen. Gelukkig heeft alle inzet geresulteerd in de waardering van de gemeente en de toezegging wat subsidie beschikbaar te stellen.” Ook de Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ) waarvoor Rook werkt, draagt wat financieel bij. “Qua activiteiten voor jongeren is er ook geld beschikbaar, dus waarom niet voor dit? Dit is belangrijk voor het dorp en voor de oudere jongeren”, lacht hij, “om die ouderen weer jong te houden.”

Hij zette zich als buurtwerker al vaker in het dorp in om activiteiten voor ouderen te organiseren. “We hebben hier natuurlijk het 55+ wandelen van dorp tot dorp wat onderdeel is van de Stichting Oranjerun. Dat is een project voor alle dorpen, maar past hier prima bij. In Oldehove is sowieso een breed scala aan mogelijkheden voor ouderen om actief te zijn. Zo heeft OKVC bijvoorbeeld 45+ voetbal, biedt de Ripperdastede bewegen voor ouderen en kan men bij de CSO Oldehove meedoen aan 50+ gym. Recreatief bewegen is gewoon van belang voor gezond ouder worden. Daarnaast biedt het ook nog eens de sociale contacten.”

Zoals gezegd, nog voor de winter invalt, moeten de Humsterland Gooiers hun vierde baan kunnen gebruiken. Ze kunnen ook nog eens bouwen op hulp vanuit het dorp, zodat de aanleg nu ongetwijfeld snel een feit zal zijn. Nieuwe leden zijn nu, maar altijd wel, van harte welkom. Hen wacht een uitdagende sport, een fanatiek stel tegenstanders en vooral veel gezelligheid. Ze zijn van harte welkom, elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur.