Wereldrecordpoging moet boete DOP betalen

0
205
Doezum Radio DOP dj's

Duo gaat 100 uur radio maken vanuit De Steven

DOEZUM – Volgend weekend wil de Doezumer Oudjaars Ploeg een bedrag van € 3125 ophalen met een recordpoging ‘radio maken’. Het geld is nodig om een eerder opgelegde boete te betalen. Deze bon kreeg de organisatie omdat anderhalf jaar geleden – onbewust, volgens de DOP – illegaal uitgezonden werd. Dj’s Kevin Postma en Thomas Froentjes staan 100 uur achter de knoppen.

Vanuit het plaatselijke café zal straks 24 uur per dag radio te horen zijn. Postma: “We werken samen met Radio Westerkwartier, we zenden op hun frequentie uit.” Hoe de mannen die 100 uur gaan volhouden? “Nou ik ga van te voren wel een paar goede nachten maken,” zegt hij. Froentjes denkt de uren te kunnen maken door een week vooraf “een normaal ritme” aan te houden. Tijdens elk uur mogen de mannen vijf minuten rust houden. Die minuten willen ze in de eerste 48 uur opsparen, zodat ze daarna vier uur kunnen slapen.

De recordpoging is nodig om de boete te betalen, die nog steeds open staat. Eerder werd een prent van € 6250 opgelegd omdat de organisatie tijdens de jaarwisseling van 2013 op 2014 illegaal uitzond. De rechter in Rotterdam bepaalde begin dit jaar dat de boete gehalveerd moest worden. Nog steeds een forse klap voor de DOP, die dit bedrag niet zo uit de eigen kas kan betalen. Voorzitter Jorn Broersma: “Deze actie moet het hele bedrag in één keer ophalen. Daarvoor kunnen sponsoren uren inkopen. Aan het begin en het einde van het uur worden ze dan genoemd en tijdens het uur komt er een interview.”

Het idee om met een ludieke actie te komen, kwam uit het gemeentehuis van Grootegast. Postma: “We wilden een tegenprestatie leveren voor de juridische hulp die zij ons gegeven hadden. Zij stelden voor om iets ludieks te doen en na een tijdje nadenken kwamen we hierop. We hebben contact gehad met de mensen van het Guinness Book of Records en zij vertelden dat het huidige record op 84 uur staat, daar willen wij 100 uur van maken.” Om te bewijzen dat de uren echt gemaakt zijn moeten webcambeelden en de complete audiostream naar de organisatie opgestuurd worden.

Het programma zal doordeweeks gevuld worden met interviews en muziek. “We moeten aan heel veel voorwaarden voldoen. Zo moeten we elke plaat aan- of afkondigen,” vertelt Postma. “Ook mag een gast tijdens een interview niet langer dan één minuut achter elkaar spreken.” Een andere opvallende regel is dat elke plaat maar eens in de zes uur gedraaid mag worden, iets wat voor veel administratie voor de dj’s zorgt. “Omdat we uitzenden via Radio Westerkwartier zijn we ook verplicht om enkele uren over cultuur te praten. Zo komen er mensen van de Abel Tasman Struuntocht langs.”

Dan blijft natuurlijk de vraag waarom twee jongens zich honderd uur in een café laten opsluiten om radio te maken. Froentjes reageert nuchter: “Ach, het leek me wel leuk om dat eens te proberen.” Voor hem wordt het de eerste keer dat hij radio gaat maken. “Het zullen wel een aantal moeilijke dagen worden, maar we gaan vooraf nog bij elkaar zitten om te oefenen.” Tijdens die uurtjes willen de mannen goed op elkaar ingespeeld raken. Postma: “Dat zijn we nu al, maar het moet ook op de radio zo gaan. Daar gaan we nog wel even wat energie in steken.”

Tijdens de 100 uur is er in het café van alles te doen. Broersma: “Vrijdag hebben we voor iedereen die het leuk lijkt een bingo in het café en zaterdagavond is er een feestavond. Allerlei artiesten komen langs, je kunt meeluisteren via de radio.”

Als op zondagmiddag 30 augustus het eindsignaal klinkt, is het voor de mannen bedtijd. De banden gaan naar het Guinness Book of Records en het afwachten begint. Postma: “Als het na de recordpoging nog lukt is er een klein feestje, maar ik denk dat ik wel aardig moe ben.” Mensen die de actie willen sponsoren kunnen zich melden bij de DOP via hun site: www.doezumeroudjaarsploeg.nl.