Datum: donderdag 20 augustus 2015

0
235
Grijpskerk Ongenode gast-3

Grijpskerk Ongenode gast-2Grijpskerk Ongenode gastGRIJPSKERK – Om eens te bekijken of de boel in Grijpskerk zo na de vakantie weer een beetje opgang komt, maakte de ongenode gast een rondje centrum. Op een doodgewone, overigens uiterst zonnige, donderdagmiddag bezocht hij lukraak diverse ondernemers in het dorp. En dat viel allerminst tegen. Goed gehumeurde bezoekers lieten de euro’s over de toonbanken rollen alsof het een lieve lust is.

Hoewel de enige zomertopjes die er nog bij La Vida te krijgen zijn buiten op een rek hangen, is het binnen druk. Rondneuzende vrouwen tussen de nieuwe najaarsmode die ook nu al prima te dragen is. En dat zien de dames ook. Bij het petrolgroene T-shirtje ook maar meteen even het bijpassende vest, moet een mevrouw denken. Ze neemt ze beide en rekent af bij eigenaresse Heidi ter Veld, die vandaag zelf achter de toonbank staat. En dat werkt kennelijk aanstekelijk, want vlot achter haar staat alweer een andere dame met een luxe zandkleurige jogpant met strassteentjes en een gebreid vestje met franjes over de armen. Zij verruilt haar euro’s maar wat graag voor het leuke setje. Een ondertussen bellende vertegenwoordiger wordt vakkundig afgepoeierd. “Sorry, ik heb nu echt geen tijd voor je”, zegt de zakenvrouw vriendelijk doch duidelijk.

Even verderop in de straat, bij Slagerij Boersema staat de zaak ook vol. Vooral de Groninger worst, een specialiteit van de zaak, gaat als een speer, volgens slager Henk Boersema. Nou ja, dat geldt ook voor de walnotenworst en de zelfgemaakte nasi en bami. Dat laatste zit in verschillende porties verpakt in doorzichtige plasticzakken die in de koelvitrine liggen. Eerlijk is eerlijk, het ziet eruit om er ter plekke je tanden eens lekker in te zetten. Dat weet Hillie Veenhuizen uit Grijpskerk ook. “Dat is me lekker joh”, roept ze. “Toen ik nog thuis woonde aten we iedere donderdag nasi, de enige dag waarop de slager het te koop had. En nu nog steeds moet ik het voor mijn ouders meenemen. Terwijl ze al tien jaar niet meer in Grijpskerk wonen.” Ruim 150 kilo per week verkoopt Boersema van het spul. “En ken je onze gehaktballen”, vraagt Boersema vanachter de toonbank er even handig tussendoor. “Een recept van Martin Koeman. Die gaan het hele land door. Van Hardenberg tot Hippolytushoef. Wat er zo speciaal aan is? Ze zijn gewoon ongelooflijk lekker!”

Bij Bloemenhuis Drint staan de bloemetjes buiten. Binnen ook natuurlijk, daar pakt medewerkster Klaaske Hut net en tak met prachtige rode appeltjes eraan in een papiertje. Een mevrouw betaalt er met liefde vier euro vijftig voor. Ook de biedermeier-boeketjes doen het goed. Net als de nieuwe najaarsplanten, weet Klaaske te vertellen. Bij de ondernemer van het jaar worden goede zaken gedaan. “We hebben alweer veel nieuwe planten voor buiten binnen. Prachtige bolchrysanten, hebesplanten, bessen en lampionnen. Ja, daar word ik helemaal enthousiast van”, zegt ze terwijl ze collega Andrea Venhuizen van achteren roept. De dames willen graag samen op de kiek.

Sloeg de clientèle van de Dio voor de vakantie nog massaal aspirines en zonnecrème in, hoe anders is dat nu. Iedereen is vooral druk met kinderen en school, weet ondernemer Gerrie Houkema. “De Doppers zijn nu echt een hype”, zegt hij wijzend naar de plastic flessen waarvan de dop dient als een glaasje. “Het is echt te merken dat iedereen weer terug is van vakantie. Er is weer leven in de brouwerij!’, roept Houkema.

Bij snackgigant Honky Tonk voorzien ze de voordeur even van een likje rode verf op donderdagmiddag. En dat kan ook best. De frituur is nog uit. De snackbar is leeg. Het zonnige terras achter de zaak daarentegen niet. Er zitten mensen aan tafeltjes te likken aan een lekker softijsje. Eigenaar Bert van der Vaart, nee, geen familie van, is dik tevreden. “Sinds ik ook achterin mijn zaak ook een ingang heb gemaakt, loopt het helemaal top. Dit was vroeger mijn huiskamer. Het hele stuk heb ik erbij aangetrokken. Heb er een groot terras gemaakt. Met een ruime parkeerplaats erachter. Ideaal toch?”