Hossen, dansen en meebrullen tot diep in de nacht

0
347
Niekerk rommelmarkt-3

niekerk spijkerpop 9niekerk spijkerpop 5niekerk jaarmarkt 3‘’Zijn we nu in Niekerk of in Tirol?’

niekerk tiroleravond 2niekerk tiroleravond 1NIEKERK – Het zit erop. Rust in de tent. De jaarlijkse feestweek van Niekerk, Oldekerk en Faan is voorbij. Het Jeugd- en Jongerenwerk de Smidse kan terugkijken op een zeer succesvolle en geslaagde feestweek. Drommen mensen trokken afgelopen week naar de Niekerker jaarmarkt, rommelmarkt, Hollandse Hits Festival, Tiroleravond en natuurlijk Spijkerpop. De afgelopen feestweek had de feestweekcommissie, naast een aantal kleinere activiteiten, een viertal grote feestavonden in de door de Smidse geplaatste feesttent aan de Smidshornerweg georganiseerd. Van het in mum van tijd uitverkochte Hollandse Hits Festival op de eerste zaterdag tot de verrassing van de week op een doodgewone maandagavond.

De Volendamse avond was met recht een klapper. Het avondvullende optreden van de ‘Mon Amour’ band, de allerbeste palingsound band die er is, en een optreden van ‘Ancora’ zetten de tent volledig in vuur en vlam. Wat als een leuke, gezellige avond bedoeld was, eindige in een knalfeest waarbij jong en oud niet van de tafels en dansvloer te krijgen waren. De onverwachte feestjes zijn altijd het mooiste, en je zou bijna denken dat het niet beter kon, maar de sfeer van de eerste twee avonden werd moeiteloos doorgetrokken naar de Tiroler Avond. Een avond waarbij inmiddels bijna 75 procent van de bezoekers in traditionele kledij op polka’s staat te hossen en luidkeels een kwartier lang ‘Sierra Madre’ zingt.

Enkele bezoekers van buitenaf vroegen zich hardop af of ze nu in Tirol of in Niekerk waren.

En alsof het nog niet genoeg was veranderde de feesttent moeiteloos van een grote berghut in een pop- en rocktempel tijdens de 23e editie van Spijkerpop. Afgelopen vrijdagavond werd de avond geopend door de top 100 coverband Rock Revelation, waarna vervolgens de knop op ‘stevig gitaarwerk’ werd gezet met rockmuziek van onder andere Twenty Sicks en Metallica (Damaged Justice). Om vervolgens weer dezelfde knop weer om te draaien naar Top40 hits en de beste pop- en rockklassiekers met de allround coverband ‘Solid Ash’ en uiteindelijk met onvervalste rock en roll hits en meezingers te eindigen die The Heinoos ten gehore brachten. Een reis door de muziek en door de tijd, het is de mix van stijlen die Spijkerpop al jaren hanteert en waarmee ze voor ieder wat wils kan brengen.

Alle avonden had de Smidse het maximaal toegestane bezoekersaantal van

1500 bereikt. Voor de inwoners van Niekerk is het eigenlijk vanzelfsprekend dat men compleet uit zijn of haar dak gaat, gelet op geluiden van de optredende artiesten is het toch behoorlijk uniek wat er tijdens de feestweek gebeurd. Reacties van optredende artiesten als ‘deze gaat in de boeken!’, ‘waanzinnig, wat kan men hier feesten’, ‘dit is een hele dikke krent in de pap’, ‘meestal komen we op feestjes en daar is iedereen rond 1 uur al uitgeblust, hier gaat gewoon het gas er nog even op.’ en ‘dit is echt ongelofelijk om mee te maken. Top!’ zijn maar een paar voorbeelden die de afgelopen achter het podium in de feesttent werden gehoord.

Toch zijn het niet deze complimenten die de organisatie en vrijwilligers de energie geven om elk jaar een feestweek in elkaar te zetten. Het is juist het enthousiasme dat het Niekerker publiek uitstraalt wat de vrijwilligers het juiste gevoel en de motivatie geeft om het beste beentje voor te zetten. Er klinkt dan vanuit de Smidse dan ook een luid en duidelijk ‘Dank jullie wel!’ naar alle bezoekers die er elk avond na avond weer een ongeloofelijk feest van maken. Dat is waar de Smidse het voor doet zo klinkt het uit monde van voorzitter Sjoerd Visser, dat is waarvoor men een jaar bezig is met de voorbereidingen. Dat is waar men dag en nacht voor in touw is voorafgaand, tijdens en na de feestweek.

De Smidse pakt nu haar normale programmering weer op en heeft een hele rij met activiteiten klaar staan voor de komende tijd. Daarnaast wordt er al druk nagedacht hoe volgende feestweek nog weer een stukje beter, gezelliger, verrassender gemaakt kan worden. Zo is de ene feestweek nog niet voorbij en wordt er al weer vooruitgekeken naar het volgende feest. Dat is Niekerk!