Kanaalpop versus Reitdieppop

0
306
combi foto

ZUIDHORN/REITDIEP – Even hing het lot van Kanaalpop aan een zijden draadje. Maar het festival gaat door, dit jaar echter wel slechts twee dagen en georganiseerd door een trouwe club vrijwilligers in plaats van de oude vertrouwde werkgroep die dit evenement de afgelopen zeven jaar tot een succes maakte. Deze club heeft de brui eraan gegeven, maar mister Kanaalpop zelf heeft juist weer een nieuw festival op poten gezet: Reitdieppop. Slechts twee weken later, niet aan het kanaal, maar dus aan het Reitdiep in de gelijknamige wijk en ja: er zijn overeenkomsten tussen de festivals en nee: het is absoluut niet hetzelfde. Volgt u het nog? De Streekkrant zet alles eens even op een rijtje.

Wie?

Joyce Broos is al een aantal jaren als vrijwilliger betrokken bij de organisatie van Kanaalpop. De oud-Zuidhornster bezocht het festival in 2012 voor het eerst en was zo onder de indruk dat ze de volgende jaren meehielp het tot een succes te maken. Ze stond twee jaren achter de bar en nam vorig jaar voor het eerst de PR op zich. Dit jaar is ze één van de vrijwilligers die opgestaan zijn en besloten het festival niet ter ziele te laten gaan. Ze verdeelden de taken en wisten alsnog een festival van twee dagen aan het Van Starkenborghkanaal op poten te zetten. Joyce is opnieuw PR-dame.

Patrick Wijninga was één van de heren die de afgelopen jaren Kanaalpop tot een succes maakte. Zijn tomeloze inzet en enthousiasme voor het festival leverde hem in Zuidhorn de bijnaam ‘Mister Kanaalpop’ op. Dit jaar echter, nam Patrick afscheid van werkgever SWgZ (Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn) onder wiens vlag Kanaalpop vanaf 2014 valt. Hij besloot ook afscheid te nemen van Kanaalpop, net als de hele club die het festival zeven jaar samen opzetten. Maar stilzitten is niet aan Patrick besteed. Zijn plan om in zijn eigen woonwijk Reitdiephaven ook een dergelijk festival op te zetten, kon nu eindelijk doorgang vinden.

Wat en waar?

Kanaalpop vindt plaats op 28 en 29 augustus op de vertrouwde locatie bij Avalon aan het van Starkenborghkanaal in Zuidhorn. Opnieuw staat de vrijdag in het teken van de Hollandse avond. Kevin Paré, Niels Span, de Dikdakkers, Thomas Berge, Vinzzent en Helemaal Hollands (in willekeurige volgorde) staan op het programma. Het eerste optreden staat om 19.15 uur gepland. Op zaterdag zal het festival om 17.00 uur weer verder gaan. Kinderen kunnen zich uitleven in de kinderdisco terwijl de ouders genieten in de food street. Nieuw is dit jaar deze toevoeging van een lange straat food trucks waar men de lekkerste gerechten kan krijgen. Opnieuw staat er muziek op het programma en wel van Zuver Scheerwol, Mercy & Malice, Painting Faces, The Given Horse, Coverband Billboard en Diss Nie Okay (in willekeurige volgorde). De eerste band staat gepland om 20.00 uur. Dit jaar is het festival voor het eerst niet gratis voor toeschouwers. De voorverkoop voor de passe-partouts voor beide avonden is inmiddels gestopt. Losse kaarten voor de vrijdag- en zaterdagavond zijn nog wel verkrijgbaar en kosten respectievelijk 7,50 en 5,00 euro in de voorverkoop. Zie ook www.kanaalpop.nl.

Reitdieppop vindt plaats op 12 en 13 september in Reitdiephaven. Tussen 10.00 en 15.00 uur wordt er gestart met een sport- en spelevenement op het grote sportveld achter de haven. Vanaf 15.00 uur gaat het festival verder op het winkelplein bij de haven met optredens van Make Believe, Triangl, Oes, Sebastian Davidson, Lars Koehoorn, Feestband Puur, Juischt! Steff da Campo en Mariska Brink (in willekeurige volgorde). Op zondag gaat het festival verder. Er is van 11.00 tot 21.00 uur een braderie langs de kade. Er staan opnieuw optredens gepland en wel van Marten Fischer, Triangl, Kira, Kevin Bos, Circo Simonelli, Karambam!, Contradiction en Evening Architect (in willekeurige volgorde). Daarnaast vindt het BOLS Nederlands Kampioenschap Flairbartending plaats en zal de versierde botenparade van het Grachtenfestijn in de haven eindigen. Het festival is beide dagen gratis toegankelijk. Zie ook www.reitdieppop.nl.

Waarom?

Joyce kan heel stellig zijn als ze vertelt waarom ze in de – overigens heftige en tijdrovende – organisatie van Kanaalpop is gestapt. “Het is gewoon een tof festival”, vindt ze, “en wij wilden absoluut niet dat het zou stoppen.” Dit jaar is er een geheel nieuwe club aan mensen die aan het roer staat. “Ja, er zit inderdaad niemand van de oude garde meer in de organisatie. Maar we zijn allemaal al wel betrokken geweest bij het festival en hebben daardoor wel wat ervaring.” De groep besloot pas na een brainstormavond eind mei het festival nieuw leven in te blazen en dus genoopt door een zeer korte tijdslijn moesten er concessie worden gedaan. “We moesten de donderdagavond laten vallen, deels door tijdsgebrek en ook doordat SWgZ in eerste instantie zelfs terug wilde naar maar één dag. De stichting draagt dan ook het risico voor het festival”, legt Joyce uit. Hetgeen ook resulteerde in entreeprijzen.

Gelijk een groot verschil met het door Patrick georganiseerde Reitdieppop. De plannen hiervoor had hij al veel langer. “Maar om zowel Kanaalpop als Reitdieppop te organiseren was niet haalbaar”, vertelt hij. “Waarom hier? Dit plein leent zich er gewoon uitermate goed voor.” Hoewel de wijk alweer ruim tien jaar bestaat, blijft het plein nog te vaak onbenut. “Er gebeurt hier gewoon veel te weinig. De winkeliers bijvoorbeeld, zijn dan ook ontzettend blij met dit initiatief. Eindelijk een evenement van formaat op deze locatie. Weet je wel hoeveel foto’s hier worden gemaakt?”, lacht hij. “Er komen soms zelfs hele bussen met Duitsers die alleen maar een foto maken en weer gaan.”

Visie

“De organisatie van Kanaalpop was altijd heel erg ad-hoc”, vertelt Joyce terwijl Patrick instemmend knikt, “en daar proberen we nu veel meer structuur in te brengen. Mocht er volgend jaar dan een andere groep de organisatie overnemen, dan kan dat ook. Uiteraard willen wíj het festival gewoon weer uitbouwen. Het is wel weer de bedoeling die derde dag er uiteindelijk weer aan toe te voegen. Die is echt voor de jonge jeugd aan wie we nu niet veel te bieden hebben. Qua invulling hebben we erg vastgehouden aan de visie van de afgelopen jaren. Vrijdagavond was altijd al Hollandse Avond en dat werkte goed. Zaterdag is altijd Kanaalpopfestival geweest en dus ja, ook dit jaar hebben we gekozen voor bandjes. Het programma is vrij gevarieerd van akoestisch tot aan coverband. Ik denk dat we met Dizz Nie Okay en Billboard twee kneiter-afsluiters hebben”

“Het uitgangspunt van Reitdieppop is dat het echt door de inwoners van de wijk wordt opgezet”, vertelt Patrick. “Ik wilde dit ook juist níet met de jongens van Kanaalpop doen. We willen graag de mensen hier met elkaar verbinden. De mensen die hier wonen, wonen hier namelijk best wel alleen. Ze eten en slapen hier en gaan weer naar hun werk. Maar écht wonen en leven doen ze erg op zichzelf. We willen niet alleen maar postcode-buren zijn. En nu al, nu we begonnen zijn met de organisatie, ontstaat er een chemie. Laatst was ik nog bij een sponsor en bleek die man gewoon achter mij te wonen. We kenden elkaar totaal niet, terwijl ik zijn huis gewoon kan zien”, lacht Patrick. Het is wel even wennen met een andere groep mensen te werken. “Zoals Joyce al zei, kwam dat gestructureerde er niet uit bij Kanaalpop. We hielden heel veel binnen het clubje, terwijl ik nu bij Reitdieppop werk met draaiboeken, functieprofielen en werkgroepen.” Die verbindende factor zijn, dát is de grotere visie achter het festival. “We willen nog verder gaan dan de wijk zelf alleen. We vallen onder het sociaal wijkteam Vinkhuizen en proberen dus ook de wijken Vinkhuizen, De Held en Dorkwerd erbij te betrekken.” Dit verklaart ook de samenwerking met Het Poortje en de aansluiting op de door hun georganiseerde jaarlijkse sport- en spelmiddag. “De wijken zijn hier eigenlijk om heen gebouwd. Het Poortje wil altijd graag betrokken worden bij wat er speelt in de wijken.”

Kracht

“Ja”, lacht Joyce, “die kracht van Kanaalpop was natuurlijk altijd dat het gratis was. Dit jaar bleek dat niet meer mogelijk. Onder andere doordat de tijd maar heel kort was en doordat SWgZ garant staat, hebben we besloten voor een betaalde entree te gaan. Maar ik denk”, vervolgt ze, “dat de echte kracht van het festival is dat het voor en door het dorp is opgezet. Het werd altijd al door een heleboel vrijwilligers gedragen en juist nu is er ook nog eens een organisatie van inwoners die opgestaan is om het festival niet ter ziele te laten gaan. Ik denk dat dat gevoel dus nu alleen maar sterker is. Je merkt ook aan de reacties dat de mensen zo blij zijn dat Kanaalpop gered is. Het voelt echt als iets van Zuidhorn en het zou zonde zijn geweest van al het werk wat al die jaren verzet is, als het dit jaar dan was verdwenen.”

Dat kenmerkende plaatje van die gekleurde huisjes aan het water, waarvoor dus blijkbaar al die busladingen aan toeristen zelfs een stop maken, dát moet toch wel de kracht van Reitdieppop worden, aldus Patrick. “Die sfeer hier en moet je je dan indenken dat je hier loopt. Het is hier tof en als je dan ook nog eens toffe muziek hoort en er is lekker eten en drinken, dan is dat toch perfect. De line-up is ook een grote kracht”, vervolgt hij. “Het is breed pop, van soul, funk en jazz naar licht reggea, blues-achtig en popachtig. Het klinkt goed harmonieus bij elkaar.”

Van elkaar leren

“Zou je Kanaalpop volgend jaar wel weer gratis maken?”, legt Patrick aan Joyce voor. Ze hoeft er niet lang over te denken: “je merkt dat de reacties oké zijn en de mensen dus best bereid zijn entree te betalen, dus ik denk niet dat we het volgend jaar gratis zouden doen. Het scheelt voor jezelf als organisatie ook wel heel veel kopzorgen. Bovendien heb ik het gevoel dat sponsoren ook meer bereid zijn te helpen. Eerder voelden ze zich verplicht: als zij niet zouden sponsoren, dan was er geen Kanaalpop. Nu wordt het meer goodwill: jullie nemen zelf ook initiatief om geld binnen te halen, dus dan wil ik wel bijdragen.”

Elkaar versterken

“Ik heb altijd al gezegd”, steekt Patrick van wal, “dat het slim zou zijn om samen in te kopen. Wij hebben bijvoorbeeld precies hetzelfde podium staan als Kanaalpop. Stel nu dat we maar één week na elkaar plannen en dat in die week daartussen er nog een festival is, dan kun je zo’n podium gewoon drie keer plaatsen, terwijl je het maar één keer huurt. Ik denk sowieso dat er mogelijkheden genoeg zijn om samen te werken.” PR-dame Joyce denkt natuurlijk direct aan communicatie. “Je kunt elkaar ondersteunen daarin. Dan heb je ook kans dat de mensen die naar Kanaalpop gaan ook denken: laten we ook eens bij Reitdieppop kijken of andersom.” “Ja”, vertelt Patrick, “er zijn hier al een heleboel mensen van de organisatie die direct zeiden: dan gaan we eerst bij Kanaalpop kijken. Kunnen we ook mooi even een backstagetour doen om te kijken hoe het allemaal in zijn werk gaat. Dat deden we eerder met de club van Kanaalpop ook wel. Even bij een ander festival achter de schermen kijken, dan kom je altijd weer op nieuwe ideeën.” Heel nadrukkelijk heeft de organisatie van Kanaalpop zich positief achter de plannen voor Reitdieppop gesteld. “Op internet was er iemand die reageerde en het na-aperij vond; dáár hebben we direct afstand van genomen”, vertelt Joyce. “Wij steunen Patrick.” Patrick zelf ziet het de stap naar Reitdieppop als een hele logische. “Kanaalpop hebben we heel succesvol neergezet. Ik wil nu ook kijken of dat ergens anders kan en dan helemaal in mijn eigen woonwijk.”

Toekomst

“Dit jaar zien we echt als een tussenjaar”, vertelt Joyce, “om te kijken of het haalbaar is om door te gaan met Kanaalpop. SWgZ is de eindverantwoordelijk en die staat dus garant voor het festival. Als we verlies draaien, vrees ik dat het heel lastig wordt, volgend jaar weer Kanaalpop te organiseren. Het is dus echt afwachten hoe het allemaal verder gaat.” Zelf heeft ze er vertrouwen in. “Ik denk dat het een succes wordt. Misschien dat er wat bezoekers afhaken door de entreeprijzen, maar ik denk dat we daarnaast ook weer winnen doordat we wel een sterke line-up neer konden zetten. Ja, in Kanaalpop zit absoluut toekomst.”

Toekomstplannen heeft Patrick ook nog genoeg. Het lukte hem dit jaar al verschillende side-events aan Reitdieppop te hangen en dat smaakt naar meer. “Het Grachtenfestijn finisht hier, de braderie is speciaal verplaatst naar 13 september en we hebben het open Nederlands Kampioenschap flairbartending wat plaats vindt. Langs de kade komt een drijvend podium met daarnaast een pontje wat heen en weer gaat. Wat ik dan nog eraan toe zou willen voegen? Een podium op het water”, grijnst hij. “Bands die optreden op een drijvend podium. Maar in de toekomst zou ik ook graag nog een podium op het sportveld zien. Zodat we daar juist de jongeren wat kunnen bieden met wat meer urbanmuziek. Maar goed, laten we dit eerst maar eens gaan doen”, lacht hij. “Weet je”, zegt hij Joyce nog, “Kanaalpop ziet er goed uit dit jaar. Als het ons echt niet aan had gestaan, dan hadden we ons wel uitgesproken en gezegd: je mag het geen Kanaalpop noemen. Maar dat was nu niet nodig.”

Kanaalpop is dus wat anders dan anders dit jaar, Reitdieppop is nieuw en lijkt er wel op, maar is toch helemaal zichzelf. Verwarring of juist versterking? Oordeel zelf maar!