Klaas Struiving

0
231
Surhuisterveen mmh Klaas struiving

SURHUISTERVEEN – “Ik ben min of meer een beetje voor de leeuwen gegooid. De loop groep is vijf jaar geleden opgericht met het idee: ‘Surhuisterveen moet maar eens een loopgroep hebben’. Toen de man die destijds voor de groep stond ophield, heb ik het overgenomen. Ik ben meteen een opleiding gaan volgen bij de atletiekunie in Drachten tot zelfstandig looptrainer niveau drie. We zijn begonnen met een groepje van 10 à 12 mensen op dinsdagavond. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot 7 groepen met in totaal 80 man. En daar komt de bootkamp nog bij. Dinsdag- en woensdagavond heb ik twee groepen: één van half zeven tot half acht en de volgende start om kwart voor acht en loopt tot kwart voor 9. Donderdagmiddag traint de jeugd tussen de 8 en 13 jaar, donderdagavond is de duurlooptraining en dan hebben we nog een loopgroep die traint op vrijdagochtend. Alle groepen train ik zelf. Wekelijks loop ik gemiddeld tussen de 40 en de 50 kilometer. En in de voorbereiding op marathons ligt dat rond de 100 kilometer per week. Tot dusver heb ik er zelf vier gelopen waarvan ik tijdens de laatste in Rotterdam mijn persoonlijk record heb neergezet. Het leuke is, dat in alle groepen progressie waar te nemen is. Zowel bij de beginners, als bij de doorgewinterde hardlopers. Dat is te danken aan intervaltrainingen. Wanneer iemand zelf start met lopen, gebeurt dat meestal in één tempo. Ze vertrekken op hetzelfde tempo als dat ze thuiskomen. Kilometers maken, daar draait het om. Wij trainen anders. Met veel tempowisselingen. Kort en snel, lang en snel, sprintjes, dat werk. Dáár krijg je kracht, snelheid en uithoudingsvermogen van. Dat geldt ook zeker voor de bootcamps. Wat we daar doen? Gewoon een uurtje lekker kapot gaan. Gisteren nog, lagen we sit-ups te doen in de plassen. Maar we gebruiken ook autobanden, medicijnballen en touwen om ons uit te leven. Bij onze loopgroep draait het vooral om gezond bezig zijn. Niet met de focus op marathons maar eerder op 5, 10 en 20 kilometerafstanden. We zijn een recreatieve loopgroep waar gezelligheid voorop staat. Waar zich dat in uit? Onderling wordt er gepraat en is er tijd voor een geintje. Maar er moet ook serieus gebuffeld worden. Nee, we zitten niet na met een pilsje aan de bar. Op 5 september starten we met een nieuwe beginnersloopgroep. De eerste inschrijvingen zijn al binnen. Al kunnen er nog zeker mensen bij hoor. Wie het leuk lijkt aan te sluiten moet maar even kijken op de site. Mijn mailadres en telefoonnummer staan er ook op: www.loopgroepsurhuisterveen.nl Dus ik zou zeggen: meld je aan als je zin hebt om samen lekker gezond bezig te zijn!”