Slag bij Noordhorn komt tot leven

0
166

NOORDHORN – Komend weekend is het zover: de slag die bij Noordhorn werd gestreden in de Tachtigjarige Oorlog zal tot leven komen. Enkele honderden Re-enactors zullen de strijd weer aangaan op het terrein tussen het dorp en de Friesestraatweg. Zij gaan terug naar 30 september 1581. Destijds werd het Staatse leger bij Noordhorn verslagen door de Spanjaarden. Hun troepen trokken zich terug op de schans bij de Bomsterzijl (nu Niezijl). Daardoor werd de doortocht van de Spaanse troepen naar het ‘vrije’ Friesland voorkómen.

Zaterdag wordt het evenement om half 9 feestelijk geopend bij Molen Fortuna door Burgemeester Swart en de Commissaris van de Koning, Max van den Berg. De molen viert haar 125-jarige bestaan en vervulde ook in de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol als bevoorradingsplaats. Er wordt daarom een tentoonstelling over de geschiedenis van de molen geopend.

Voorafgaand aan het strijdgewoel zal er een Hagenpreek (11.00 uur) worden gehouden bij het Slagveld. Vervolgens komen de Re-enactors in actie. Het slagveld zal om 10.30 uur open gaan, de echte slag wordt van 13.30 tot 15.00 uur nagespeeld. Op zaterdag is er in het dorp ook een Historische Markt (10.00 tot 16.00 uur). Verder wordt eind van de middag en ´s avonds een concert gegeven door een blokfluitensemble met muziek uit de 80-jarige oorlog (16.30 en 20.00 uur, Doopsgezinge Kerk). Op zondag zijn er Historische Kinderspelen (start 10.30 uur Langestraat) waar kinderen kennis kunnen maken met spelletjes uit de tijd van de 80- jarige oorlog.

Er is beperkt toegang tot het slagveld, er worden veel bezoekers verwacht daarom wordt geadviseerd tijdig een toegangskaartje te kopen. Een kaartje voor het bijwonen van de Slag en de Hagenpreek kost € 3,50 per dag. Voor meer informatie en de online kaartverkoop: http://schansenkrijg.nl/slagbijnoordhorn/.