‘We moéten mee, willen we de klanten blijven bedienen’

0
1014
Zuidhorn Centrumplan-3B

Ondernemers Zuidhorn voor openstelling op zondag

ZUIDHORN – Als het aan filiaalmanager Abbe Borger van Albert Heijn en Zakenkring-voorzitter John Bergman ligt, wordt openstelling van winkels op zondag in Zuidhorn vrijgegeven. Ondernemers moeten zélf kunnen beslissen of ze opengaan, en niet de gemeenteraad, luidt de communis opnio onder de ondernemers in het dorp. “De raad bepaalt nu wanneer wij ons geld mogen verdienen. Dat klopt niet”, stelt Berghuis. Borger doet bij Albert Heijn op eigen initiatief onderzoek onder zijn clientèle naar openstelling op zondag. “We hebben al 1241 handtekeningen verzameld.”

Dat openstelling op zondag gevoelig ligt in een kerkelijke gemeenschap als Zuidhorn, is zoveel als duidelijk. Daar is ook Abbe Borger het over eens. Maar, zo zegt hij, daar zou je prima afspraken over kunnen maken. “Natuurlijk, het ligt gevoelig van vroeger uit. Maar tijden zijn veranderd. Mensen uit Zuidhorn, Noordhorn en Aduard stappen nu op zondag in de auto om in Groningen boodschappen te doen. Ze zijn op Groningen georiënteerd. Ik zou heel graag zien dat ze Zuidhorn-georiënteerd worden. Nu moet ik het barbecuevlees zaterdag weggooien, terwijl mensen het op zondag in Groningen uit de super halen. We moéten mee, willen we de klanten blijven bedienen. Ik denk dat je met de kerkelijke gemeenschap prima afspraken kunt maken. We moeten met elkaar in gesprek gaan. Samen bekijken waar de mogelijkheden liggen. Je zou bijvoorbeeld open kunnen gaan tussen 13:00 en 17:00, zodat de kerk daar ’s ochtends geen hinder van ondervindt.”

Borger denkt dat het uiteindelijk niet tegen te houden is. “In omliggende dorpen zijn de supers ook op zondag open. In Leek en Marum bijvoorbeeld. En straks, met de gemeentelijke herindeling, horen we bij Leek. Dan kunnen we sowieso open. Wat maakt die twee jaar dan nog uit? Het merendeel van onze klanten reageert er in elk geval heel positief op. Ik heb nu 1241 handtekeningen geteld. En de handtekeningenactie loopt nog tot 13 september. Dan zullen we ze overhandigen aan de gemeente.”

Eén ding is zoveel als zeker volgens de ondernemers: Zuidhorn moet met de tijd mee. “Er is voor 18 miljoen euro geïnvesteerd in de kom van het dorp. Dat is natuurlijk fantastisch. Alle lof voor de politiek, wat dat betreft. Welk dorp breidt zo uit? We hebben een prachtige brede school, er is veel nieuwbouw gepleegd en we hebben een fantastische treinverbinding met de stad. Maar als je de klant op zondag dan niet kunt bedienen, ben je niet goed bezig. Ben je trots op je dorp, moet je voorloper zijn ”, stelt Borger die voorstander is om sowieso de openingstijden eens tegen het licht te houden. “In tegenstelling tot vroeger zijn er veel meer tweeverdieners. Het merendeel van de vrouwen werkt ook. Die kiezen voor gemak. Na werktijd willen ze nog even een boodschap kunnen doen. Je kunt je sowieso afvragen of het niet verstandiger is om de openingstijden op te schuiven. Dat laatste beaamt ook zakenkringvoorzitter en eigenaar van de sportzaak in het dorp, John Bergman. Ook hij ziet een verschuiving bij het winkelend publiek. Tussen negen en elf zijn er maar weinig mensen op straat, constateert hij. “Uiteindelijk denk ik dat het wel verandert. ‘s Ochtends later, ’s avonds later. Misschien moet je opengaan vanaf 11 uur tot zeven of acht uur ’s avonds.”

´De ondernemer moet bepalen wanneer hij zijn geld verdient, niet de gemeente´

Toch garandeert Bergman niet dat zijn sportzaak op zondag open gaat, mocht de openstelling worden vrijgegeven. “Dat werkt wat mij betreft alleen als we allemaal open zijn. Samen een blok vormen. Maar iedereen die open wil, moet dat kunnen. Dáár gaat het om. Als ondernemer bekijk je wanneer je je geld kunt verdienen. Je kijkt naar je eigen portemonnee. Laat de supers lekker opengaan op zondag. En degenen die er avontuur in zien ook. En wie rust wil, neemt rust.” Het is de betutteling die de ondernemers in het dorp tegenstaat, volgens Bergman. “Nu wordt de keuze neergelegd bij de gemeenteraad en dat klopt niet. Zij bepalen wanneer wij ons geld mogen verdienen. Maar we zijn ondernemer geworden om zelfstandig en vrij te zijn. Iedereen moet dezelfde rechten hebben. En dus mag ieder voor zich bepalen of hij opengaat. De gemeente in ieder geval niet. We willen niet belemmerd worden. Dat is het unanieme standpunt van de zakenkring. Als we allemaal denken als een gemeenteambtenaar, is het bedrijfsleven zo naar de knoppen. Er zit weinig handelsgeest in.”

Op dit moment houdt de gemeente een enquête onder de inwoners van Zuidhorn. Dat moet meer duidelijkheid geven over de voor- en tegenstanders van zondagopenstelling. Op 14 september staat het punt op de agenda van de gemeenteraad. Zelf schat Bergman de kansen fifty-fifty. “We zijn natuurlijk een sterk religieuze gemeente. Maar uiteindelijk houd je het niet tegen. Daar ben ik van overtuigd.”

Alle huishoudens in de gemeente zijn aangeschreven met het verzoek de enquête voor 31 augustus in te vullen. Tijdens de discussiebijeenkomst op 7 september worden de resultaten gedeeld. Deze bijeenkomst is openbaar en begint om 20.00 uur in het gemeentehuis.