Datum: maandag 28 augustus 2015

0
356
Grijpskerk Opening fietscrossbaan-13

Grijpskerk Opening fietscrossbaan-15GRIJPSKERK– Dat het is Grijpskerk altijd gezellig is, bleek maar weer eens vrijdagmiddag. Grijpskerk Opening fietscrossbaan-11Heel even twijfelde de ongenode gast of ze de datum wel goed genoteerd had, toen zij de vrijwel lege parkeerplaats voorbij de tennisbaan opdraaide. Er zou toch een fietscrossbaan geopend worden? Stom natuurlijk. Iedereen kwam natuurlijk per crossfiets. Zo sportief is de ongenode gast niet. Eenmaal uit de wagen was het niet heel ingewikkeld om de locatie te vinden. Het geluid van joelende kinderen overstemde zelfs de oeh’s en ah’s van de tennissers op het gravel. En ja hoor, helemaal achterin de hoek van het weiland, die onder de Grijpskerkers bekend staat als de ‘paardenbak’ , wemelende het van achterelkaar aan jakkerende kinderen op BMX-fietsjes.

Dat op de fiets blijven zitten al een kunst op zich is, gezien de hoogte van de vele heuvels in de baan, werd de ongenode gast onmiddellijk duidelijk. Gelukkig bleef het voor haar bij een kladblok en een pen. Tiemen Baar van de gemeente Zuidhorn staat er relaxed bij in het zonnetje. Zichtbaar tevreden is –ie. Hij was nauw betrokken nauw betrokken bij de aanleg van de fietscrossbaan die in februari nog manegebak was. En omdat de paardenbak niet meer als zodanig werd gebruikt, wilde de plaatselijke paardenclub er wel vanaf. Mariët Tefi en Ria Roffel van Grijpskerk Gezellig zagen onmiddellijk kansen. De Grijpskerker jeugd had zich namelijk gemeld bij de gezelligheidsclub met de wens om een fietscrossbaan te bouwen. En dat wisten de dames en heren van Grijpskerk Gezellig met een beetje hulp van de gemeente en wat sponsoren met een groot kinderhart te realiseren. Een sterk staaltje burgerinitiatief waar wethouder Fred Stol maar wat trots op is. “Geweldig dat een burgerinitiatief zo eindigt”, riep hij het massaal toegestroomde publiek vol bewondering toe. “We zijn ook ongelofelijk trots op Grijpskerk Gezellig. Zij bekommeren zich over leefbaarheid in het dorp. Een behoorlijk verschil met vroeger”, volgens de wethouder, de tijd waarin iedereen die een wens had dat kon uitspreken bij de gemeente die op haar beurt de portemonnee wel weer trok. Niet dat het nu niks kost hoor, in tegendeel zelfs. Zo’n fietsbaan kost toch een slordige 15 mille, weet Mariët te vertellen. Maar ook de financiën heeft de club helemaal zelf rondgebreid.

De enigen die misschien iets minder blij zijn met de baan, zijn de hondenbezitters in het dorp. Hun viervoeters konden er tot voor kort naar hartenlust poepen en plassen. Zij moeten nu op zoek naar een andere uitlaatplek. Maar daarvoor kunnen ze ook prima een burgerinitiatief voor opstarten, is het advies van de wethouder die op zijn beurt het officiële gedeelte –vergunningen en zo- faciliteert. Tegen een uurtje of half vijf, na de speech van Fred, is het zover: Swart versus Stol. Bert Swart vouwt zijn stropdas in zijn bloes. In zo’n strijd is een wapperende stropdas natuurlijk het laatste wat je kunt gebruiken. Plat op het stuur gingen de heren na het aftellen van start. Vanaf de allerhoogste heuvel stoven ze de baan in. Met in hun kielzog een hele schare kinderen. Met een rotgang trotseerden ze heuvels, dalen en bochten om vervolgens vrijwel gelijk over de finishstreep te komen. Dat moet wel een tegenvaller zijn voor Stol, die nog wel geoefend had voor de première. Hoewel hij dat vast toeschrijft aan een valsspelende burgemeester, waarvoor hij de menigte al heel handig op voorhand waarschuwde in zijn toespraak. De kinderen vonden het in ieder geval geweldig, lekker racen met de bestuurders van hun gemeente. Kyan Helmhout schoot tijdens zijn woeste achtervolging op de burgemeester gigantisch uit de bocht en belandde met fiets en al in de blubsie. Ook Ronny Alserda vindt de baan helemaal cool. Net als zijn kameraden en dorpsgenoten Twan Postma en Roel Henstra die tot dusver bijna iedere dag op de baan te vinden zijn. Terwijl de ouders van de koters nog even rustig een biertje wegtikken aan de speciaal daarvoor ingerichte bar aan de baan, vertrekt de ongenode gast richting redactie. Per auto.