‘De Friese klasse was wel goed geweest voor dit elftal’

0
115
VV Niekerk

Marcel Hiemstra, nieuwe trainer Niekerk

NIEKERK – VV Niekerk deed het vorig seizoen als debutant zeer verdienstelijk in de vierde klasse. De rood-witten gaan het nieuwe seizoen letterlijk een andere richting op, de Groninger kant. Maar aan het roer staat een Fries, Marcel Hiemstra (39), woonachtig in grensplaats Opende.

Ik bin wel Fries, maar kan ook Grunnings proaten”, verklaart Hiemstra, in het dagelijks leven verkoper van mediabladen, in Leeuwarden. “Ik ben van alle markten thuis”, grapt Hiemstra, die trainer was van de vijfde klassers Eastermar en Suameer. En was een half jaar interim-trainer bij Harkema Opeinde. “En in mijn eerste jaren had ik de A-junioren van Surhuisterveen onder mijn hoede. Toen heb ik ook mijn trainerspapieren behaald. Ik had Niekerk wel eens zien spelen. De jonge groep sprak mij erg aan. Voetballen kunnen ze wel, maar het mentale is een ander verhaal. Daar had het elftal vorig seizoen moeite mee. Het kenmerkende fysieke Friese voetbal. En daar valt winst te behalen”. En dus zal de training wel uit krachtoefeningen bestaan. “Maar daar zijn diverse vormen van”, legt Hiemstra uit. “Dat hoeft niet alleen fysiek te zijn, maar ‘tussen de oren’ is ook van belang.” Een nieuwe trainer, het is voor beide partijen wennen. “Ik ben overigens van alle kanten netjes opgevangen. Iedereen toont interesse in mij. De eerste indruk van Niekerk is erg goed”. Terug naar het voetbal. “Ik houd van verzorgd voetbal, van achteruit opbouwen naar een aanval. Maar ik ben ook realistisch: Niekerk kreeg vorig seizoen heel veel doelpunten tegen. Achterin zijn we kwetsbaar. De verdediging moet eerst goed staan, dat is de basis. Scoren doen we wel”. Hoewel, zonder Jeroen Beerlings? “Ik wist van te voren dat er sprake van was dat hij weg zou gaan. Het vormt een aderlating. Maar hij heeft gelijk; Jeroen heeft nu de leeftijd. Ik heb daarop tegen de spelers gezegd: andere jongens moeten nu opstaan”. Dan de competitie. “Doelstelling is middenmoot en een periode zou mooi zijn”. Niekerk is ingedeeld in de Groninger vierde klasse. “Mijn voorkeur ging uit naar de Friese en dat was ook wel goed geweest voor deze groep. De tegenstanders zijn mij volstrekt onbekend. Maar aan de andere kant is het ook wel eens leuk, een andere omgeving. Ja, we moeten ver reizen, van Onstwedde tot het noordelijkst puntje van Groningen. Ik heb het autoschema al klaar. Er is slechts één derby bij, Boerakker”. En deze staat als eerste wedstrijd op het programma. Eekebuuren zal volstromen. Heel Niekerk kijkt daar naar uit.