Er zit meer ‘PIT’ in ASC’75

0
203
ASC augustinusga-5

Martin Brandsma en de leer van vorig jaar

AUGUSTINUSGA/SURHUIZUM – Martin Brandsma begint aan zijn tweede seizoen bij ‘Augustinusga- Surhuizum Combinatie’. Het was in alle opzichten een stroeve start, als hij terugkijkt.

“We hadden te maken met veel jonge jongens. Daarnaast was de andere manier van spelen een gewenning. We zijn overgestapt van het 2-spitsensysteem naar ‘4-3-3’. Meer aanvallers dus, maar dat leidde tot te grote gaten op het middenveld. Vaak stonden we na 20 minuten met 1-0 achter en lukte het niet om het recht te breien. Na de winterstop hebben we de speelwijze aangepast. Niet door weer terug te gaan naar twee spitsen, maar door de linies dichterbij elkaar te houden. In de eerste helft van het seizoen zetten we veel druk op de tegenstander, na de winterstop speelden we iets afwachtender. Het voetbalde niet alleen makkelijker, de resultaten werden ook steeds beter. Wat heet. Voor de winterstop hadden we 6 punten, na de winterpauze eindigden we met 28 punten. En dat terwijl we ook nog kampten met blessures van het centrale duo achterin. Maar ondanks dat we in het begin alleen maar verloren gingen de kopjes niet naar beneden en is het vertrouwen gebleven”. En deze lijn wil Brandsma doortrekken. “Met dat vertrouwen daar gaan we het komende seizoen weer vrolijk mee verder”. ASC’75 begint dan ook vol goede moed. De rood-witten treffen vier gedegradeerde clubs uit de derde klasse en met Lions’66 en Leovardia erbij is de competitie er niet zwakker op geworden. “Het zal een hels karwei worden. Ik ben tevreden met een middenmoot-positie. Vorig seizoen hebben we ons pas op de laatste speeldag veilig gespeeld, dat wil ik dit jaar iets eerder. En dan volgend seizoen richting subtop van de vierde klasse”. Het geheim van de smid: hard trainen. En meer. Brandsma: “Automatismen erin slijpen. Dat de linies in elkaar overlopen. We zijn dan ook erg bezig met positiespel; elkaars positie overnemen. Mijn voorbeeld? Ik ben bij Henk de Jong (trainer Cambuur, red.) geweest. Zijn aanpak spreekt mij aan. Hij probeert het op een menselijke manier te doen, met humor en als het moet serieus. Mijn credo is ‘PIT’: ‘Plezier Inzet Teambelang’. Brandsma stelt het simpel: “als het plezier er niet meer is, de inzet achteruit gaat, dan win je niet meer. En dus moeten we zorgen voor PIT.” En over vertrouwen gesproken. ASC won in de voorbereiding het toernooi van Birdaard. “Dat geeft een goed gevoel. Ja, de eerste beker is binnen”, ha”.