‘Het is een enorme kluif maar ook smullen’

0
169
VV Opende-4

Wietse van der Veen, trainer Opende

OPENDE – Het gepromoveerde Opende kijkt uit naar de nieuwe competitie met zeer aantrekkelijke tegenstanders. Dat het ook een zwaar seizoen wordt, is trainer Wietse van der Veen zich van bewust.

Grijpskerk, Grootegast, Marum, clubs van naam en faam. “Het is duidelijk dat we daar heel content mee zijn. Wij, begeleiders, spelers en mensen van de vereniging, zien uit naar de start van de competitie. Het zijn aansprekende namen en ook nog streekderby’s. Maar als trainer heb ik ook gezegd: Opende zal echt op de tenen moeten lopen om resultaten te behalen. We moeten niet snel van slag raken, bij een teleurstellend resultaat. We hadden tot nu toe in het jaar 2015 nog niet verloren. Maar afgelopen dinsdag was het een feit: de eerste officiële nederlaag, tegen SV Haulerwijk. We speelden tegen een muur; ze speelden heel verdedigend. Dat is hun goed recht. Uit een counter scoorden ze de 1-0 en waren we het even kwijt. Binnen een paar minuten werd een individuele fout afgestraft. Dan moet je de bal over de bomen rossen. Maar zelfs als we de hele nacht hadden doorgespeeld, dan hadden we nog niet gescoord. We kwamen er gewoon niet doorheen. We moeten voorkomen dat we na een tegendoelpunt ‘erin blijven hangen’. ‘De Vier’ (Hendrik de Zwart, Mark Koop, Silco Hiemstra, Jellinus Helmus), de ervaren spelers, waren vorig seizoen heel belangrijk. Wat dat betreft is het verrekte jammer dat Hendrik de Zwart er niet meer bij is. Het is een speler die makkelijk scoort. Daar zie ik nog het meest tegenop. Gelukkig zijn de andere routiniers wel gebleven. Er is een afspraak met die jongens dat ze niet altijd kunnen trainen. De groep heeft daar nooit moeilijk over gedaan. Ik ben een trainer die in de bespreking in de vragende zin doet. Puur op de speler af. Vorig jaar is die methode goed bevallen. De spelers zijn zich bewust dat er hen ook wat gevraagd kan worden. Niemand wil voor Jan Joker staan. Er zijn verschillende oplossingen om tot een resultaat te komen. Dat moeten we samen oplossen. We hebben niet echt uitschieters. Wel een aantal talentvolle A-junioren. Een lichtpuntje in de voorbereiding was Jarno Westerhof. Hij liep een knieblessure op. De laatste diagnose: ‘overrekking’. In het ergste geval wordt het een scheuring. We zijn hem of een aantal weken of maanden kwijt. Maar dat is zo’n liefhebber. Hij zat op de stoel met tranen in zijn ogen.” Opende begint met een thuiswedstrijd tegen RWF. Daarna staat een kraker op het programma: Grijpskerk. Om van te smullen, maar ook een enorme kluif, weet Van der Veen.