Jan Oomkes, Zuidhorn

0
166
Jan Oomkes 2014

ZUIDHORN – Als voorzitter van de Open Monumentendagen is Jan Oomkes volop in de voorbereiding om de monumenten in zijn dorp te promoten. In het weekend van 12 en 13 september zijn in heel Nederland oude monumentale panden van binnen en buiten te bewonderen. In Zuidhorn is dat alleen op zaterdag 12 september. Om iedereen alvast een beetje warm te krijgen voor de historische paradepaardjes van zijn dorp, organiseert de voorzitter samen met zijn medebestuurders op 10 september een informatieavond in Hotel Aduard. “De gemeente Zuidhorn kent een rijke historie. We zijn gezegend met maar liefst 114 monumenten. Die natuurlijk niet allemaal open zijn, maar toch. Zuidhorn is in 1990 ontstaan uit vier hoofdkernen, die daarvoor aanvankelijk allemaal afzonderlijke gemeenten waren: Aduard, Oldehove, Grijpskerk en Zuidhorn. Dit jaar hebben we één hoofdkern als centrumplaats gekozen voor de Open Monumentendag, en dat is Grijpskerk. Per bus kunnen bezoekers een tochtje maken langs allerlei monumenten, allemaal georganiseerd door Grijpskerk Gezellig. Langs het oude gemeentehuis, dat nu een nieuwe functie heeft als Bed & Breakfast, en waar nog steeds huwelijken worden voltrokken. Maar ook langs de Kievit, de molen van het dorp waar de enthousiaste molenaar verhalen vertelt over vroeger. En het transformatorhuisje, waar een geweldige geschiedenis aan ten grondslag ligt. Een medewerker van de gemeente had er in de oorlogsjaren namelijk de administratie van de burgers verstopt. Kunstenaar Gert Sennema heeft er als symbool ooit een bronzen fiets voor gemaakt. Ook dat is inmiddels een monument geworden”, weet Oomkes. De informatieavond, die Kunst & Ambacht heet, begint om half acht in Hotel Aduard en is rond een uurtje of tien afgelopen. Uiteraard is er daarna uitgebreid tijd voor een hapje, een kletsje en een drankje. Meer informatie en welke monumenten er precies geopend zijn op 12 september, is te vinden op de speciale website: www.openmonumentendag-zuidhorn.nl.