‘Kennismaken met andere culturen, dat staat dit jaar centraal’

0
149
Niekerk uitmarkt Hennie Lindeboom

Kleintje Uitmarkt Niekerk

NIEKERK – Voor de zesde keer organiseert stichting Platform voor Cultuur en Kunst Gemeente Grootegast (PLACK) op 5 september de ‘Kleintje Uitmarkt Niekerk’. ‘Kleurrijk Westerkwartier’ is het thema. “Daarmee gooien we het over een iets andere boeg dan voorgaande jaren”, weet Hennie Lindeboom van de stichting te vertellen. “We willen de aandacht leggen op de vele verschillende culturen die we in het Westerkwartier hebben. Om hen in contact te brengen met de plaatselijke bevolking en andersom, zijn er optredens van artiesten, kunstenaars, dansers, muzikanten uit de hele wereld.”

“Vandaar de naam ‘Kleurrijk Westerkwartier’, gaat Hennie verder. “We noemen het ook wel de Alternatieve Uitmarkt. Er staan mensen uit Nederland, Japan, Afghanistan, Suriname, Brazilië en Myanmar. Zij maken allemaal hapjes die typerend zijn voor hun land. Op deze manier kan iedereen heel laagdrempelig kennis maken met elkaars cultuur en gewoonten. En voor kinderen is er ok van alles te doen. Zelf muziekinstrumenten maken bijvoorbeeld. Een regenpijp, tamboerijn of sambaballen. Ook kunnen ze hun eigen vlag ontwerpen. De hele dag zijn er optredens van Kadung, de Schotse band Mylesbrothers, Dancemix en Katmarfolk. En ook de leerlingen van de plaatselijke muziekvereniging laten zich horen”, weet Hennie die rekent op een behoorlijke opkomst rond de rotonde van Niekerk. “Het hangt uiteraard een beetje af van het weer, maar als dat goed is rekenen we op een heel drukke dag. Het is altijd supergezellig en er is voor iedereen iets te doen. En.. we organiseren ook nog een wedstrijd. Meer informatie is te vinden op de speciale website: www.cultuurplatformgrootegast.nl “ De uitmarkt, die plaatsvindt op het terrein bij Dorpshuis de Rotonde, start om 13:00 uur en wordt geopend door wethouder Mark de Haan. Om 17:00 is het feest afgelopen.