Kevin van der Kooi hoopt plezier terug te vinden bij Zuidhorn

0
238
Zuidhorn VV Zuidhorn Zaterdag-6

“Handhaving moet zeker mogelijk zijn”

ZUIDHORN – Hij haalde met Be Quick de top van het amateurvoetbal door te promoveren naar de Topklasse, maar ondervond ook fysieke malheur. Vorig seizoen speelde Kevin van der Kooi relatief weinig bij Oranje Nassau door liesproblemen, waarna hij gericht aan de slag ging om zijn fysiek te versterken. De technisch vaardige rechtsbuiten keert bij Zuidhorn terug de club waar het allemaal begon. Hij wil fit blijven én het plezier hervinden.

“Ik had het hele jaar liesproblemen. Het komt vanuit de onderrug. Dat is er debet aan geweest dat ik het afgelopen jaar weinig speelminuten heb gemaakt”, aldus Van der Kooi. “Ik heb deze zomer veel getraind, veel op kracht. Alleen pure krachttraining haalt het nooit bij een mooi duelletje uitvechten op de training of in de wedstrijd.”

En dat duelletje uitvechten gaat Van der Kooi doen bij vv Zuidhorn, de club die hij op twaalfjarige leeftijd verliet om in de jeugdopleiding van Be Quick te gaan voetballen. Ruim vijftien jaar later keert hij dus terug op het oude nest. Met Van der Kooi haalt Zuidhorn niet alleen een voetballer in huis die op het hoogste amateurniveau heeft gespeeld, de speler ziet zelf ook de transformatie die de club Zuidhorn zelf heeft doorgemaakt. “Toen ik twaalf was en bij de KNVB voetbalde hoorde ik: ‘ik zou maar eens in de Stad gaan voetballen als ik jou was. In de provincie leer je niet meer zoveel.’ Nu is dat wel veranderd. Zuidhorn is de laatste jaren gepromoveerd van de vijfde naar de tweede klasse. En dat werkt ook stimulerend voor de jeugd.”

Met andere woorden, bij Zuidhorn is de club qua kwaliteit én kwantiteit flink gegroeid. Volgens Van der Kooi een goede zaak, temeer omdat hij vindt dat een dorp als Zuidhorn een prima club op de been moet kunnen brengen die op een goed niveau speelt. “We hoeven niet achter te lopen op dorpen als Bedum en Winsum, waar al jaren op eerste klasse niveau wordt gevoetbald.”

Maar voordat het zover is maakt Zuidhorn zich eerst op voor een seizoen in de tweede klasse. Een seizoen waarin de club volgens Van der Kooi zich eerst moet richten op handhaving. “Kijk, eenmaal op het veld wil ik gewoon winnen. Ik heb een grote hekel aan verliezen. We hebben voldoende kwaliteit met jongens als Laurens Bloem en Peter Jansen. Handhaving moet zeker mogelijk zijn.”