‘Na een jaar afwachten hoe iedereen zich houdt’

0
127
FC LEO Klaas van der Ploeg

FC LEO terug in de Derde Klasse

LEENS – In het seizoen 2013-2014 kon FC LEO het lang niet bolwerken in de Derde Klasse. De Leensters eindigden troosteloos onderaan.  In het eerste de beste jaar promoveerde LEO gelijk weer. “Dat was onverwacht snel”, zag ook leider Eric Dijkstra tot zijn verbazing.  “Na een jaar is het afwachten hoe iedereen zich houdt”, zegt Dijkstra.

Het zal weer een zwaar seizoen worden voor de club die het credo heeft ‘door samenspel worden kleine dingen groot’. De kleine spelers van LEO – een aantal dan- kunnen tot grote hoogte groeien, zoals vorig seizoen bleek. Maar met de uit de tweede klasse gekelderde clubs als Marum en Kollum, het rijper geworden Grijpskerk, het ambitieuze Fc Grootegast, het versterkte Anjum treft het   allemaal tegenstanders van formaat. Dijkstra kan niet anders concluderen: een sterke klasse. “En dan hebben we ook te maken met bekende tegenstanders als Opende, Friese Boys (eveneens gepromoveerd uit de vierde klasse) en RWF. Handhaven is de grootste doelstelling”, hoeft Dijkstra niet lang na te denken. In de voorbereiding werd alvast kennis gemaakt met een sterke tegenstander, tweede klasser Zuidhorn (die de club ook in de beker trof, red.).  LEO verloor met 4-0. Dat was een maatje te groot. Zondagvierde klasser  Eenrum werd daarentegen verslagen met 2-1. Het elftal is op een plaats gewijzigd. De veelvuldig scorende spits Marco Rietema is vertrokken.  Rietema maakte er veel, maar er is altijd baas boven baas: Rowan Rozema, die er 27 inschopte. Wie dan met hem  voor de productie moet zorgen? Iemand die zich daarvoor aangesproken voelt”, zegt Dijkstra met gevoel voor humor.  Van de overige spelers zou Stan Buikema weggaan, maar is toch gebleven, wat dan weer een lichtpuntje is. Eduard Zuidema sluit weer aan bij de groep. We zullen ongetwijfeld anders gaan spelen op dit hogere niveau. We zullen kijken naar de mogelijkheden. Eén ding staat bij FC LEO voorop: plezier en dan zien we wel waar het schip strandt. We hebben er zin in. In de eerste wedstrijd komt een oude bekende op visite aan de JS Van Weerdenstraat: Friese Boys.  Vorig seizoen wonnen de Groningers beide keren met 3-1. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst….Dijkstra- werkzaam in de ploegendienst- houdt zich liever bezig met ‘technische zaken’.  Want de technische staf is namelijk nog niet geheel compleet. “We zijn nog op zoek naar een verzorger. Of het een mannelijke of vrouwelijke is maakt niet uit”. De persoon kan zich melden bij de ‘Trots van De Marne’.