“We gaan voor een prijs”

0
174
Grootegast vv Grootegast Johannes Douma

Oefenmeester Johannes Douma heeft zin in klus

GROOTEGAST – Begin met Johannes Douma en de vriendelijke oefenmeester houdt niet op met praten. Bevlogen en enthousiast als hij is probeert hij zijn teams voetballend beter te maken en te benadrukken dat wanneer het even niet gaat de mouwen opgestroopt dienen te worden. Dit seizoen staat hij voor zijn eerste jaar als trainer van FC Grootegast. “Dit is een ploeg met mogelijkheden.”

Dat FC Grootegast namelijk tot mooie dingen in staat is ondervond hij het afgelopen seizoen als trainer van vv Zwaagwesteinde. Hij zag dat FC Grootegast in De Westereen gemakkelijk met 3-0 won en in Grootegast werd het gelijk. Toen hij in een laat stadium werd benaderd met de vraag of hij trainer wilde worden van de groenwitte formatie werd Douma enthousiast. “Kijk, ik ben een meer ervaren trainer en dan ben je best wel kritisch over een nieuwe club”, vertelt hij. “Je stapt niet meer overal in. Maar toen FC Grootegast kwam vond ik dat een mooie optie. Het team is een ploeg met mogelijkheden die voetballend gezien goed voor de dag wil komen. Ik heb ze twee keer gezien als trainer van Zwaagwesteinde en ik zag dat ze enorm veel voetballend vermogen hebben.”

En dat stemt Douma tevreden. Daar waar clubs normaliter rond de jaarwisseling de hoofdtrainer voor een nieuw seizoen bekendmaken, gebeurde dat dit jaar in Grootegast op een andere manier. Douma is dus niet in staat geweest het elftal vaker te gaan bekijken in competitieverband. “Ik stap er eerlijk gezegd een beetje blanco in”, weet hij. “In deze fase is het kennismaken en kijken welke kwaliteiten je in huis hebt. Veel jongens kende ik wel van naam en niet persoonlijk. En ik heb de afgelopen jaren veel in Friesland gewerkt en niemand van de jongens van FC Grootegast spreekt Fries, dus ook dat is even wennen, haha.”

Gek krijgen ze hem in elk geval niet snel, de vriendelijke Fries uit Buitenpost. “Ik ben over het algemeen een rustige trainer”, vindt hij. “Ik probeer ook tussen de groep te staan, mensen noemen we ook wel eens een ‘people manager’. Ook houd ik van goed voetbal, maar wanneer het even niet loopt moet de knop ook om, vind ik. Dan moeten de mouwen omhoog en zullen we keihard moeten werken. We gaan voor een prijs. Het kampioenschap is lastig, maar nacompetitie moet er minimaal inzitten voor FC Grootegast.”