‘Wij gaan bewijzen dat het kan in Grootegast’

0
357
Grootegast Weit Hamersma

Artiesten Open Air Festival bekend

GROOTEGAST – Al jaren stond het boven aan de bucketlist van Grootegaster Weit Hamersma: een uitbundig volksfeest met grote artiesten in Grootegast. Een feest waar iedereen blij van moet worden, de dorpelingen, de bezoekers én de horeca. “Toen Robles-rock definitief niet opnieuw georganiseerd zou worden, dacht ik: dit is hét moment”, aldus Hamersma die als bakker ook zorgt voor de warme broodjes in het dorp. Samen met de handelsvereniging organiseert hij op zaterdag 3 oktober het Open Air Festival Grootegast. Wolter Kroes is ook uitgenodigd.

Het Open Air Festival staat, de artiesten zijn bekend. En die zijn niet mis. Maar liefst 14 popkoren staan er op het programma. Stuk voor stuk allemaal koren die op de een of andere manier connectie hebben met Grootegast. Trending Topic, noemt Weit Hamersma de popkoren. “Iedereen wil wel bij een popkoor, zó populair is het. Zij treden op tussen 10:00 en 16:00 uur op drie verschillende podia in de Hoofdstraat en het Marktplein.” Na vieren is het de beurt aan de artiesten en de bands. De lievelingsband van Weit staat nog niet in het rijtje, maar wellicht is Bløf iets voor de volgende Open Air. Nu zorgen Nextlife, Roadblock, Contradiction, Niels Span, Switch en Room 2 Roam voor een onvervalst portie rock. En smartlappen. Want die worden ook gespeeld. “Voor ieder is er wat wils, van Rock tot Covers van Smartlappen tot Gospel. Dat is ook het leuke van drie verschillende podia”, vindt de organisator die zelf ook in een popkoor speelt. “Wat wij spelen? Country. Proud Mary, dat werk”, vertelt Weit die nog even wijst op het uitgebreide kinderprogramma. “Er is een clown, er wordt geschminkt en er is een kinderbingo.”

Hamersma vindt het vooral belangrijk dat het feest omarmd wordt door iedereen in Grootegast. “Iedereen moet er blij van worden. Zowel bezoekers als exploitanten, de horeca. Er rijk van worden is geen doel, het dorp op de kaart zetten met een groot festival wel. Het is een feest van Grootegast vóór Grootegast.” Als publiekstrekker heeft de organisatie Wolter Kroes weten te strikken. Heerlijk meebrullen op ‘Ik heb de héééle nacht liggen dromen’ of de kaskraker Viva Hollandia. “Nou, dat wordt feest natuurlijk. En om twaalf uur is het sloes. We beginnen vroeg en we eindigen ook op tijd. Persoonlijk vind ik het onzin dat de jeugd pas na twaalven op stap moet omdat het dan pas gezellig is. Je kunt toch gewoon op tijd beginnen? Vroeg gezellig, vroeg naar huis. We maken er een dagvullend programma van waar er ook van alles te doen is voor de kinderen. En ondernemers maken er een feestje van door met kraampjes in de Hoofdstraat, die trouwens afgesloten wordt voor auto’s, allerlei spulletjes te verkopen.” Weit heeft er zin in. Kan –ie eindelijk z’n bucketlijstje opschonen. “We gaan bewijzen dat het kan in Grootegast.” Het Open Air Festival begint om 10:00 en duurt tot 24:00 uur.