Datum: vrijdag 4 september 2015

0
216
Opende og binding-3

Plaats: Verbindingsweg, Opende

Tijd: 10.00 uur

Opende og binding-4Opende og binding-5Opende og binding-6Opende og binding-8Opende og binding-9Opende og binding-10Opende og binding-11Een jaar geleden stonden de leerlingen van CDS De Klister en OBS Het Kompas hier ook. Toen werd de aanzet voor de bouw van een groot schoolpand gegeven, waar beide scholen dan intrek in zouden nemen. Er is in de tussenliggende tijd gewerkt om dit inderdaad te realiseren en onderwijzend Opende is inderdaad al neergestreken in het nieuwe pand.

Maar een nieuw pand betekent ook een officiële opening. Een feestje met lokale notabelen die vieren dat de school inderdaad een feit is. En wanneer er koffie met gebak te halen valt staat de Ongenode Gast vooraan. En wanneer de Ongenode Gast arriveert is het ontvangst in elk geval allerhartelijkst. Richard Knol van de christelijke daltonschool De Klister en Ineke Schouwstra van de openbare basisschool Het Kompas staan klaar om de gasten te verwelkomen. En wanneer de weergoden meewerken, belooft het een mooie ochtend te worden in Opende.

In de ontvangstruimte van het nieuwe pand wordt politiek Grootegast in elk geval gesignaleerd. Myra Eeken bijvoorbeeld, sociaal-democraat in hart en nieren. Ook Gert van Werven van de VVD is gezien, terwijl Jan Wessels als GroenLinks-frontman eveneens niet mag ontbreken. Burgemeester Kor Dijkstra is onvermoeibaar als altijd, terwijl de hartelijke Sjabbo Smedes her en der handen schudt en bijpraat. Na dit warme bad worden de aanwezigen naar buiten gedirigeerd, want daar moet toch echt de naam van dit nieuwe schoolgebouw onthuld gaan worden. En wie kan dat nou beter dan de burgemeester himself?

Wanneer de menigte buiten staat opgesteld en de kinderen van CDS De Klister en OBS Het Kompas eveneens klaarstaan voor deze heuglijke gebeurtenis gebeurt datgene wat niemand hoopt. Het gaat regenen. Geen miezerig regentje, ook geen flinke stortbui. Wel een regenbui die zoveel water produceert dat de officiële opening even letterlijk en figuurlijk in het water dreigt te vallen. De meute kan weer naar binnen. “Dit kan niet zo, de kinderen worden zo kletsnat”, zeggen de docenten tegen elkaar. Ze hebben gelijk. De eerste klappertandende kinderen lijken al te zijn gesignaleerd. Met andere woorden, met de zorg voor de kids zit het in het nieuwe schoolgebouw wel goed.

Improviserend en al zorgen Knol en Schouwstra er alsnog voor dat het programma wordt vervolgd. Johan Heddema van Penta Primair spreekt de menigte toe, terwijl de eerste mensen toch wel benieuwd worden. Wat zal de naam worden? Daar moeten ze nog heel even geduld voor hebben. Eerst de woorden van burgemeester Kor Dijkstra. De meest originele ingezonden naam is De Vlinderstrik van Hans Tolsma. Die naam komt niet op de voorgevel, maar hij krijgt wel een eervolle vermelding en een presentje van de gemeente Grootegast. Er kan namelijk maar één winnaar zijn en die winnaar is Anne Weenink. De uitleg luidt dat de school aan de Verbindingsweg is verbonden aan elkaar en de verbinding met natuur en geloof ook zichtbaar wordt. De nieuwe naam wordt na luid aftellen van de leerlingen bekendgemaakt. Het nieuwe schoolgebouw in Opende mag het voortaan doen met de naam De Binding, iets wat tot instemming kan rekenen. De Ongenode Gast constateert tevreden mensen, ondanks het matige weer. De Binding, daar kan Opende weer jaren mee vooruit.