Deelnemers Abel Tasman Struuntocht weggeschoten door sportfanaat

0
293
Kollum Bert Middel Struuntocht

Dijkgraaf Bert Middel neemt met liefde de moeite voor erefunctie

GROOTEGAST/KOLLUM – Hij is niet alleen een dijkgraaf met een schat aan politieke ervaring, Bert Middel is eveneens een sportliefhebber pur sang. De aimabele Middel verricht het startschot voor de deelnemers van de Abel Tasman Struuntocht en als aanhoudende knieproblemen niet teveel roet in het eten gooien, hoopt de inwoner van Kollum op 12 september ook zelf mee te doen.

Want een sportliefhebber is Middel zeker. In een ver verleden trok hij wekelijks de groene kousen van voetbalvereniging Zuidhorn tot kniehoogte op, om een lekker balletje te trappen. Als liefhebber van de racefiets fietste hij al de Amstel Gold Race en de klassieker Luik – Bastenaken – Luik. Ook was hij een fanatiek deelnemer van de Kwart Triathlon, waarbij hij met liefde één kilometer zwom, tien kilometer als hardloper overbrugde en veertig kilometer fietste. Helaas hebben hardnekkige knieproblemen ervoor gezorgd dat Middel de hardloopschoenen moet laten staan, al kruipt het bloed soms waar het niet gaan kan. “Laatst probeerde ik weer even te gaan hardlopen en toen was het direct foute boel”, aldus Middel. “Ik moet het maar bij zwemmen en fietsen houden. Maar wanneer ik merk dat de knie een week voordat de Struuntocht begint goed is, doe ik toch even mee denk ik. Alleen de knie moet wel goed voelen, want de afstand van 25 kilometer is niet niks.”

Water for Life

Het tekent Middel, die als het even kan geniet van bewegen. En de beweging door het Westerkwartier is hem evenmin vreemd. Vanuit zijn woonplaats Kollum steekt hij regelmatig de grens over naar Groningen om een mooie fietsronde met zijn racefiets te voltooien. Wanneer we hem vragen naar de Abel Tasman Struuntocht moet hij tot zijn eerlijkheid bekennen dat de toch hem niet bekend was, maar daar komt zaterdag 12 september verandering in. “Ik vind het leuk dat ik hiervoor gevraagd word”, vertelt hij enthousiast. De dijkgraaf van Waterschap Noorderzijlvest ziet ook de waarde van de Struuntocht, ook omdat de tocht zich inzet voor het project Water for Life, iets wat de waterschapsbestuurder alleen maar van harte kan onderschrijven. “Het is leuk én belangrijk dat de Struuntocht in het teken van water staat”, benadrukt hij.

De dijkgraaf heeft dan ook lovende woorden voor de organisatie van de Abel Tasman Struuntocht. Met ruim 4500 deelnemers leeft de tocht enorm en het hele Westerkwartier draagt haar steentje bij. “Het is natuurlijk een geweldig evenement voor Grootegast en Lutjegast om zichzelf op de kaart te zetten”, aldus Middel. “Ik vind het leuk dat er zoveel mensen meedoen. Ik ken het Westerkwartier van mijn rondes op de racefiets en het is een prachtig gebied. Natuurlijk weet ik niet hoe de wandelpaden exact zullen zijn, maar het gebied kennende gaat dat ook prachtig worden. Het wordt een evenement om naar uit te kijken.”

Zoals gezegd, Middel is zelf geen wandelaar, maar zal zich in ieder geval op een sportieve manier laten zien. Wanneer de knie goed is wordt er ruim 25 kilometer gelopen, zo niet, dan pakt Middel de fiets om vanuit zijn woonplaats Kollum naar startplaats Lutjegast af te reizen voor het startschot. “Op de fiets ben je er zo, het is ongeveer twaalf kilometer met de fiets. Nogmaals, leuk dat ik het startschot mag geven. En ik zal zeker een kijkje nemen op de verschillende punten wanneer ik niet meedoe als wandelaar.”