Flink lawaaischoppen om aandacht te vragen

0
226
Saaksum-lawaaiactie-nam-01

‘Fracken’ is een verboden woord in Noord-West Groningen

Saaksum-lawaaiactie-nam-02Saaksum-lawaaiactie-nam-03SAAKSUM – Nadat de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen de NAM in de rechtszaal op de knieën kreeg, grepen omwonenden van de NAM-locatie in Saaksum de kans om aandacht te vragen voor hun zaak. De maatschappij is voornemens te gaan ‘fracken’ bij Saaksum. Deze omstreden techniek zou volgens de omwonenden niet toegepast mogen worden. Om dit aspect nog eens op de kaart te zetten maakten ze een half uur lang lawaai.

Omwonenden als Petra Veltman uit Garnwerd, maar ook ervaren actievoerders als Betteke de Haan waren afgelopen donderdag van de partij in Saaksum. Ze waren niet alleen, enkele tientallen omwonenden, actievoerders en sympathisanten waren getooid met potten, pannen, deksels en pollepels afgereisd naar de NAM-locatie. Af en toe was het een kabaal van jewelste, maar volgens de aanwezigen was dit geoorloofd om aandacht te vragen voor het probleem wat al langere tijd speelt.

Want de NAM wil gaan ‘fracken’ op de gaslocatie in Noord-West Groningen. Dat betekent dat er door middel van een speciale techniek gas wordt gewonnen, waarbij chemicaliën terug in de bodem worden gestopt. Volgens de NAM gaat het om een percentage chemicaliën wat te verwaarlozen is, maar dat gaat er bij de omwonenden niet in. Noem de term ‘NAM’ en heel Noord-West Groningen schiet spontaan in de vlekken. “Als ze zien hoe ernstig het is zullen ze direct stoppen met fracken”, liet Betteke de Haan weten. “Wij willen dat ze ermee ophouden, het zou mooi zijn wanneer de NAM daaraan zou meewerken. We willen het niet, het gaat ten koste van de veiligheid.”

Iets wat Petra Veltman kon beamen. “We hebben al genoeg gedonder gehad”, vond ze. “Het is gebied is van ons, niet van de NAM. Ze hebben niet het recht om te denken dat het van hun is. In Blijham gaat ’t fracken niet door, maar we voeren hier actie omdat de mensen niet kunnen gaan denken dat het ook hier zomaar zal stoppen.”

De ongeruste bewoners werden daarbij toegesproken door wethouder Henk Bakker van de gemeente Zuidhorn. De GroenLinks-politicus liet weten als lokale overheid buitenspel te staan in het geheel. “We hebben onze bezwaren kenbaar gemaakt bij de NAM en het ministerie van Economische Zaken. We hebben erop aangedrongen het fracken te stoppen zolang niet onomstotelijk is aangetoond dat het geen schade veroorzaakt.” De wethouder oogstte lof met zijn optreden, maar de aanwezigen beseften ook dat Bakker niet de juiste man is om deze zaak een wending te geven. Daarvoor is zijn rol te klein. Het woord is aan het ministerie en de NAM. Zodra zij gehoor geven aan de noodkreet en de lawaaiactie, zullen de omwonenden een volgende keer jubelend samenkomen. De samba in plaats van de Groninger blues. Maar voordat het zover is, zal er nog heel wat water door het Reitdiep stromen.