Klaas Hekker

0
164
Noordhorn Slag opening-16

De huldiging kwam als een complete verrassing voor Klaas Hekker. De molenaar werd op zaterdag 29 augustus gehuldigd om zijn werkzaamheden als vrijwilliger aan de Molen Fortuna in Noordhorn. Dat gebeurde tijdens het feestgedruis van de Slag bij Noordhorn, die Hekker meehielp met organiseren. De Commissaris van de Koning, Max van den Berg en burgemeester Swart uit Zuidhorn waren erbij. Bij de huldiging werden de plaquettes onthuldigt die op de molen komen en verwijzen naar de Slag bij Noordhorn. Ook kregen de molenaar, de burgemeester en de Commissaris een stripboek over de slag.“Als eerbetoon sta ik zelf in het boek als stripfiguur, ik ben de maarschalk,” vertelt Hekker trots.

Het is de eerste keer dat de Slag bij Noordhorn nagespeeld werd. Volgens Hekker gaat het om een vergeten slag. “Mensen wisten hier bijna niets vanaf. Daarom is het belangrijk dat het weer onder de aandacht gebracht wordt.” De molenaar kreeg het idee om de Slag na te spelen tijdens het drinken van een kopje koffie in de Molen Fortuna. “De molen staat hier namelijk al 125 jaar. Het leek mij leuk om daar wat mee te doen. Samen met anderen ontstond toen het idee om deze Slag in de buurt van de molen na te spelen.”

Als het aan Hekker ligt blijft het niet bij één keer. “We zijn twee jaar bezig geweest met het organiseren. Het is jammer om het dan een eenmalige gebeurtenis te laten zijn. In Zoutkamp wordt de Slag ook nagespeeld. Het lijkt me leuk om samen te werken met Zoutkamp en andere dorpen om de Slag bij Noordhorn vaker na te spelen.”

De molenaar vertelt dat er in de Molen Fortuna een permanente tentoonstelling te bewonderen is. “Dat gaat over de molengeschiedenis en de Slag om Noordhorn.”