‘Samen kunnen we het dorp nóg meer met elkaar verbinden’

0
928
Zuidhorn Music is Art Burendag

Music=Art en Burendag-flirt lijkt nu al een succes

ZUIDHORN – Het Music=Art Festival in Zuidhorn. Een muzikale ontdekkingsreis dwars door het dorp, en dat gecombineerd met beeldende kunst, dans en taal. Hoe bijzonder is dat? En dit jaar wordt er behalve met kunst, ook met ‘buren’ gecombineerd. Want Music=Art valt samen met de nationale Burendag. Reden voor Getruud Prenger, de kartrekker van Burendag in Zuidhorn, om dorpsgenoot en artiest Willem Venema aan z’n shirt te trekken om er 26 september één groot gezamenlijk feest van te maken. “Samen kunnen we het dorp nóg meer met elkaar verbinden”, denken Prenger en Venema.

De voorverkoop voor het achtste M=A festival is inmiddels in volle gang. Voor een tientje kun je bij Hotel in ‘t Holt een kaartje bemachtigen. En loont best de moeite, want op de dag zelf kost een ticket 15 euro. Veel optredens op de verschillende pleinen in het dorp zijn dankzij sponsoring van de plaatselijke middenstand gratis toegankelijk, en met het kaartje, dat heel handig in de vorm van een armband zal worden uitgedeeld, is het ook mogelijk de optredens in de Hervormde Kerk en Hotel in ‘t Holt bij te wonen. De Bill Baboon Wisselband trapt om 12:30 het feest af op het Rode Plein.

Inspirator achter het festival muzikant en gitaardocent Willem Venema, Bill Baboon voor muziekvrienden, heeft er zin in. Net als hoofdverantwoordelijke voor de PR van het festival, Osha Peiroen Venema. Om de bands die uit heel Nederland komen om op M=A te spelen een beetje tegemoet te komen, heeft Willem een crowdfundingactie opgericht. Met succes, want die leverde een paar duizend euro op. Hoewel hij altijd heeft gevonden dat het muziekfestival in principe zonder subsidie moet kunnen draaien, heeft Willem z’n standpunt toch een klein beetje bij moeten stellen. “Je kunt met een half miljoen subsidie mooie vlaggen kopen en die overal ophangen, maar daar gaat het niet om. Aankleding is bijzaak. Goede muziek komt van binnenuit. Dáár draait het om. Wij krijgen ieder jaar complimenten over de kwaliteit en de diversiteit van de bands. Mensen worden iedere keer opnieuw verrast, is wat we veel horen. Met het geld dat opgehaald is door crowdfunding kunnen we de muzikanten tegemoetkomen in de onkosten. Zo blijft het voor hen ook leuk om te blijven spelen op ons festival”, roept de excentrieke muzikant die het maar wat tof vindt om Burendag erbij te betrekken. “Samen kunnen we het dorp nóg meer met elkaar verbinden.”

Daar is Getruud Prenger die Burendag in Zuidhorn mede organiseert, het roerend mee eens is. “Door samen de koppen bij elkaar te steken krijgen we nog meer mensen op de been. Het leuke daarvan is dat het voor buurtbewoners dé kans is om elkaar beter te leren kennen.” En dat is nog best een hele kluif voor een forensendorp als Zuidhorn, dat volgens Prenger niet echt het dorpsgevoel kent zoals dat bijvoorbeeld in Noordhorn wel het geval is. “Als je je eigen buurman niet eens kent, ben je niet goed bezig, is mijn mening. De zorg brokkelt af, we hebben elkaar nodig!”, roept Prenger die probeert met een initiatief als deze daar wat verandering in te brengen. Samen met een clubje medeorganisatoren heeft ze leuk programmaatje opgesteld dat plaatsvindt rondom de Dorpskerk aan de Jellemaweg in de oude dorpskern van Zuidhorn. Alle ‘buren’ rondom de dorpskerk zijn uitgenodigd om deel te nemen aan burendag. “We bestrijken een gebied vanaf de Zuiderweg tot aan de Nieuwstraat. Nee, niet heel Zuidhorn heeft een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Omdat het Burendag is, moet je het wel afbakenen hè? Het moeten in theorie wel je buren kunnen zijn. Maar iedereen is uiteraard van harte welkom hoor!” De eerste burenactiviteit start om 14:15 bij de Dorpskerk. “Dan gaan we gezellig met elkaar aan de slag om wat klussen rondom de kerk te doen. Wat zoal? Graven schoonmaken, hout in de was zetten, verkeersborden en straatnaamborden schoonmaken, dat werk. Vervolgens is er om 15:00 een optreden in de kerk van Rufus Kain. En na het concert gaan we met z’n allen in de kerk eten. Wat de pot schaft? Geen idee nog. Dat hangt af van het aantal mensen dat zich opgeeft.” Burendag wordt om 19:00 afgesloten met een concert van Um a Zero in de kerk, terwijl het programma van Music – Art nog tot in de late uurtjes doorgaat met een afterparty in Hotel in ’t Holt. Het volledige programma van het legendarische muziekfestival is te vinden op: www.musicisart-zuidhorn.nl of op de Facebook-pagina www.facebook.com/musicisartfestivalzuidhorn.