“Struners kieken!”

0
1916

LUTJEGAST/STREEK – Voor wie niet meeloopt met de Abel Tasman Struuntocht, maar wel sfeer wilt komen proeven is het mogelijk langs de route getuige te zijn van het wandelevenement. Rondom de pleisterplaatsen Kornhorn, Boerakker en Grootegast is voldoende parkeergelegenheid voor “Strunerskieken”. Fietsers moeten er rekening meehouden dat zij zich niet op de wandelroute mogen begeven. Dit is zowel voor de wandelaars als voor de fietser niet fijn. Om zo dicht mogelijk bij het feest te komen kan men van de hieronder aangegeven parkeergelegenheid gebruik maken. Parkeerplaatsen zijn door bebording duidelijk aangegeven en anders zijn er voldoende verkeersregelaars aanwezig die het verkeer de goede richting op helpen.

Langs de gehele route van de Abel Tasman Struuntocht is het feestelijk, maar op de pleisterplaatsen wordt echt flink uitgepakt. ’s Morgens (van ca. 10.00 – 13.00 uur) beleven de wandelaars het feest op de eerste pleisterplaats van de dag: het Curringheveld te Kornhorn. Langs de Provincialeweg richting Opende is voldoende parkeergelegenheid. Tussen pakweg 12.00 en 15.00 uur verplaatst het feest zich naar het “Wilgepad” naast het Dwarsdiep nabij Boerakker. Dit belooft een waterrijk spektakelstuk te worden! Wanneer men hier getuige van wilt zijn, kan men de parkeergelegenheid gebruiken langs het Wilgepad, te bereiken via de Roordaweg. Wie de wandelaars een hart onder de riem wil steken, als de eerste blaren komen en de benen vermoeid beginnen te raken, kan op de derde pleisterplaats van de dag terecht op het Marktplein te Grootegast. De snelste wandelaars worden direct na de middagklok al verwacht, maar de topdrukte zal tussen 14.00 en 16.00 uur ontstaan. Hier is voldoende ruimte om te parkeren achter het gemeentehuis in Grootegast op 60 meter van het Marktplein. (routeplanner: nabij de Schalck 5).

Aan het einde van de dag komt iedereen weer terug in Lutjegast. Hier is het vanaf ’s ochtends 7.00 uur tot aan het einde van de middag een drukte van belang. De eerste wandelaars worden rond een uur of één ‘s middags weer terug verwacht in Lutjegast. Rond de klok van 16.00 uur zal de Abel Tasmanweg pas echt volstromen met wandelaars. Met de op het feestterrein in Lutjegast verkrijgbare bloemen kan men de wandelaars verwelkomen. De Abel Tasmanweg is dan al omgetoverd tot de “Via Gladiola” van de Abel Tasman Struuntocht! Vermoeide voeten, blaren, díe zijn dan vergeten. Een warme en enthousiaste binnenkomst staat de “struners” te wachten!

Parkeren in Lutjegast is gratis voor zowel auto’s en fietsen op de weilanden langs de Stationsweg. Let er op dat Lutjegast alleen bereikbaar is vanuit de richting Grootegast, via de Lutjegasterweg en de Wieren! Via het Westerzand (richting Niekerk) tussen 6.00 en 19.00 uur en/of de Stationsweg (via Eibersburen) tussen 6.00 en 12.00 uur is het niet mogelijk om Lutjegast in of uit te rijden met de auto of de fiets. Alleen via de Wieren kan men de gehele dag Lutjegast bereiken. Wie ’s ochtends de opening wil mee beleven, is van harte welkom. Deze zal om 7.30 uur plaats vinden.

De Stichting Promotie Lutjegast wenst zowel de deelnemers als de “strunerskiekers” een prachtige dag toe!