Weergoden zijn de Struners gunstig gezind

0
284
Stuuntocht Erik-8

Weersvoorspelling zaterdag 12 september

LUTJEGAST – Het weer: één van de belangrijkste factoren bij het organiseren van een wandelevenement. Want een dag lopen in de regen is toch een stuk minder leuk dan lopen in het zonnetje. En het is ditmaal ‘de goden verzoeken’ zoals het bestuur zelf al aangaf met als thema ‘water’. Johan Kamphuis, vaste weerman van de Streekkrant, heeft zich eens over de voorspelling voor zaterdag gebogen.

“Met een beetje geluk zijn de weergoden de Struuntocht gunstig gezind, zoals dat zo mooi heet. Een hogedrukgebied boven Scandinavië houdt actieve storingen op afstand en droge lucht vanaf het continent stroomt onze land en regio binnen. Er proberen wel een paar zwakke storingen vanuit Frankrijk ons land binnen te dringen, maar waarschijnlijk mislukken deze pogingen. Wat kunnen we dan verwachten? Zeer waarschijnlijk aanvankelijk een hoofdrol voor de zon, later meer bewolking en pas in de loop van de middag of avond een kleine kans op een bui of wat regen. De paraplu’s en regenjassen lijken dus thuis blijven, al is een klein slagje om de arm nog noodzakelijk. Daarbij verwacht ik ideale ‘struuntemperaturen’ met 20/21 graden. Te warm zal het zeker niet worden. Daar zorgt de oostenwind wel voor. Deze neemt in de middag toe naar een volle 4 Bft en dat is toch vrij stevig. Maar met flinke zonnige perioden staat niets een mooie Struuntocht in de weg. Het kan ook anders. Op 12 september 1919 werd het maar liefst 30.8 graden! Korter geleden, in 1999 werd het nog 30.5 graden en nog recenter, op 12 september van 2006 werd het 28.9 graden. Dat soort waarden zitten waarschijnlijk maar weinig mensen op te wachten. Op 12 september 1931 echter werd het maar 12.0 graden en viel de regen met bakken uit de lucht. Dat is ook niet wat we willen. Dan is 20 graden, een beetje wind en een vriendelijk zonnetje het ideale klimaat voor een mooie actieve dag. De kans op een bui nemen we dan maar op de koop toe.”