Zuidhorn krijgt mogelijk eigen variant Pelstergasthuis

0
210
Fred Stol 2014

Wethouder Fred Stol zoekt oplossingen lege gebouwen

ZUIDHORN – Op de locatie waar de openbare basisschool De Borgh tot juli van dit jaar resideerde, komt mogelijk een woonlocatie voor ouderen. Dat zegt wethouder Fred Stol (CDA), die dit dossier onder zijn hoede heeft. De bestuurder zoekt naar oplossingen voor diverse locaties die leegstaan.

En voor locatie De Borgh lijkt die oplossing er inderdaad te gaan komen. De wethouder ruimtelijke ordening denkt met een projectontwikkelaar en woningcorporatie Wold & Waard na over een woonvorm welke vergelijkbaar is met het Pelstergasthuis in de stad Groningen. “Denk aan het ouderwetse hofjesidee”, vertelt wethouder Fred Stol. “Hoe het er exact uit gaat zien is nog even afwachten, daarover zijn we met elkaar in gesprek.”

Feit is wel dat het idee uit de zogenoemde regiegroep van de gemeente Zuidhorn is ontstaan. Stol heeft ambtenaren van de verschillende afdelingen bij elkaar gezet, zodat er regelmatig wordt gefilosofeerd over verbeteringen en aanpassingen in de gemeente. Hij legt uit waarom woningen in een hofjesvorm in Zuidhorn een verrijking kunnen zijn voor het woonaanbod. “Het is bedoeld voor ouderen die hun huis hebben verkocht, geen nieuwe woning willen kopen maar wel grondgebonden willen wonen. In de buurt van voorzieningen, eventueel met een gezamenlijke huiskamer en een ruimte voor de wijkverpleging. De projectontwikkelaar zal in dit plan de huizen in de hogere prijsklasse voor zijn rekening nemen. Dankzij Wold & Waard komen er ook huurwoningen in lagere prijsklassen voor ouderen die een woning zoeken in de sociale huursector.” Om dit plan een boost te geven en het huidige leegstaande gebouw van de Borgh niet te laten verloederen wil Stol dit pand zo snel mogelijk tegen de vlakte schuiven. “We willen dat er geen gedonder op die plek komt, vandaar dat ik hoop dat dit zo snel mogelijk gesloopt kan gaan worden.”

Het gebouw waar basisschool Het Anker in gevestigd was is een ander verhaal. Dat pand staat eveneens leeg en is te koop. “Het Anker is een stevig gebouw en kan nog jaren mee. Daarmee gaan we de markt op. Het pand staat in de verkoop, maar een eventuele koper moet wel met een plan komen wat bij het gebied past. Een voorstel waarbij het huidige pand tegen de vlakte moet worden geschoven keuren we niet zomaar goed. Het moet een goed plan zijn.”

Wat betreft ruimtelijke ordening is dit nog niet alles. De gymzaal aan de Admiraal Helfrichlaan gaat tegen de vlakte en dat gebied wordt teruggegeven aan de natuur. Volgens Stol moet hier de natuur de kans krijgen zich te ontwikkelen. Voor de gymzaal aan de Westergast worden andere plannen ontwikkeld. Dat pand gaat eveneens in de verkoop en Stol gaat het gesprek met geïnteresseerden graag aan.